Újraindul a vasúti forgalom Oroszország és Észtország között

iho   ·   2015.07.09. 16:15
400px_rzsd

Az idén májusi leállást megelőzően az észt GoRail magán-vasúttársaság szolgálta ki az észt–orosz vasúti kapcsolatot 2012 májusától, kísérleti jelleggel. Tallinnból két járat is közlekedett, Moszkvába és Szentpétervárra, azonban a vasúttársaság az orosz turisták számának csökkenése, az Európai Unió és Oroszország közötti gazdasági és politikai viszony megromlása, valamint a rubel értékének gyengülése okán fellépő jelentős visszaesésre hivatkozva először az addig naponta közlekedő járatok számát redukálta, majd májusban teljesen fel is függesztette a nemzetközi szolgáltatást. Tallinnból az utolsó szentpétervári vonat május tizenegyedikén indult, a moszkvai kapcsolat pedig május tizenkilencedike óta szünetel. A Tallinn és Szentpétervár közötti nemzetközi szolgáltatás létezése az utóbbi évtizedben eléggé hektikus: több alkalommal is felfüggesztették, majd újraindították.

Két hónap üzemszünetet követően most az RZSD indítja újra az orosz–észt nemzetközi vasúti kapcsolatot<br>(fotó: IRJ)

A Railway Gazette arról ír, hogy az Oroszországi Vasutak (RZSD) által újra életre hívott szolgáltatás első vonata a tervek szerint július tizedikén startol majd az orosz fővárosból, ám ez már egyesített járatként, Szentpéterváron keresztül éri el az észt fővárost. Az RZSD azt nyilatkozta, érdeke az Oroszország és Észtország közötti stabil nemzetközi személyforgalom fenntartása.

Az RZSD naponta fogja indítani a vonatokat. Az Oroszországból induló, 34-es számú éjszakai járat menetideje tizenhat óra tizennyolc perc. Menetrend szerint huszonegy óra húsz perckor hagyja el Moszkvát, Szentpéterváron hajnali öt óra tizenhat perckor áll meg, majd másnap délután tizenhárom óra harmincnyolc percre fut be Tallinnba. Tallinnból az első 33-as számú szerelvény július tizenegyedikén indul vissza Moszkvába. A tizennyolc óra tizenkét perces menetidőt kínáló járat tizenöt óra húsz perckor indul, Szentpétervárt huszonhárom óra hét perckor érinti, és másnap délelőtt kilenc óra harminckét perckor érkezik vissza az orosz fővárosba.

A négy orosz kocsiból, köztük egy személyzeti kocsiból álló szerelvényeken másod- és harmadosztályú hálófülkéket lehet igénybe venni, sőt a mozgásukban korlátozottak számára is lesz egy külön fülke – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek