Újraindult a Gyermekvasút, mindennap járnak a vonatok

iho/vasút   ·   2021.06.05. 09:10
00_gyermekvasut_restart2021

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton közel héthónapos üzemszünet után indult újra a forgalom. A kisvasút állomásain megszépült környezetben várják a kirándulókat.

A járványügyi korlátozások miatti közel héthónapos kényszerű üzemszünet után ismét járnak a vonatok a Széchenyihegy és Hűvösvölgy közötti közel 12 kilométeres kisvasúton. Nyáron a vonatok munkanapokon óránként, hétvégén 40–50 percenként indulnak a végállomásokról, hogy kiszolgálják a budai hegyek kirándulóforgalmát. Előre meghirdetett napokon forgalomba áll hazánk legöregebb C50-es kismozdonya is, amely nosztalgiavonatokkal közlekedik majd.

(fotók: MÁV)

Utazáskor és az állomások zárt utasforgalmi helyiségeiben – a hat éven aluliak kivételével – kötelező az orr és a száj eltakarása maszkkal.

A november óta tartó forgalomszünetelés alatt több helyen karbantartási munkálatokat végeztek, így például a széchenyihegyi végállomás és Hárshegy állomás egyik váltóját átépítették, valamint 200 méteres szakaszon kicserélték a síneket Virágvölgy és Csillebérc között.

  • Virágvölgy állomáson egykori úttörő- és gyermekvasutasok lelkes munkájának köszönhetően az állomásépület váróterme ismét megnyílt a parkerdő felől, így az utasok a 200 méterre lévő normafai Anna-réten található nagyjátszótérről érkezve az eredeti bejáraton át tudják megközelíteni a pénztárt és a peront.
  • Normafa megállóhelyen a tavaly felújított peronra most új padok és hulladékgyűjtők kerültek. A nagyforgalmú széchenyihegyi végállomáson a peronok új murvaburkolatot kaptak, és az állomást övező zöldterületeket is rendezték. A gyermekvasutasok hűvösvölgyi Otthonépületének tantermeit és helyiségeit is felújították a Gyermekvasút felnőtt dolgozói, hogy megszépült környezetben fogadhassák a visszatérő kisvasutasokat.

2021-ben elkezdődhet Csillebérc (egykori nevén Úttörőváros) állomás rekonstrukciója, amelynek keretében a már műszaki emléknek számító VES típusú biztosítóberendezés teljes felújítását is elvégzik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek