Mukit szétszedik, összerakják, majd kiállítják

iho   ·   2014.03.21. 07:45
00kicsi

A szocialista iparváros lelkes pionírjainak létrehozott úttörővasút már rég nem üzemel, és a mozdonynak is mennie kellett eddigi helyéről 2013 novemberében. A százhúsz éves gépet Orosz Csaba alezredes, Dunaújváros tűzoltóparancsnoka által vezetett csapat vette gondjaiba.

Jó példával járhat elöl Dunaújváros. A szakmai és civil összefogásnak hála a kismozdony sorsa – ha maga a gép nem is – sínre került. Szakmailag a Dunaferr iskola Csapó Gábor igazgató vezetésével, több dunaújvárosi cég, vállalkozó segített, jelentős volt a helyi diákok – egykor társadalmi munkának hívtuk – közösségi szolgálata. A város önkormányzata is közel egymillió forinttal járult hozzá a felújításhoz.

Lelkes csapat látott neki a felújításnak<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(Gerencsér Tamás felvételei)

Az eléggé leromlott állapotú kis gőzöst teljesen fel kell újítani. A munkákat a Dunaferr daru, teherautó, vaslemezek, hegesztés és természetesen szakemberek felajánlásával segíti, a homokszórózást egy dunaújvárosi cég harmadáron végezte el. Az első mozzanat a gép szétszerelése, az esetlegesen sérült, rozsdás részek pótlása, majd az alapozás volt.

Dunaújváros fiatal (hatvanéves) város, talán épp ezért mutatkozik nagy igény a múlt, a múlt eseményeinek, tárgyainak megőrzése iránt. Nem volt olyan ember, akinek, látva a szállítást, nem jutott eszébe valami kedves kis történet, és a diákok is, akik az úttörővasúton talán soha nem is utaztak, soha nem látott lelkesedéssel láttak neki a szakértelmet nem igénylő, de igencsak fárasztó kulimunkának. Utóbbiak azok, akik vállalták a mozdony történetének feldolgozását, egy kis mozdonytörténeti kiállítás anyagának összegyűjtését.

Mukit várhatóan nyáron állítják ki a város központjában, a Dózsa mozi környéki játszótéren, utolsó forgalmi állapota szerintire felújítva. Üzemképessé tételét – egyrészt a komoly ráfordítandó összeg, másrészt a pálya hiánya miatt – nem tervezik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek