Ünnepi készülődés: Gripenek, Zlinek, Minyók, Mókuskák a levegőben

Kelecsényi István   ·   2017.08.18. 08:45
cim

A szolnoki gyakorlás képei (fotók: Kelecsényi István)

Az időjárás függvényében ismét megrendezik augusztus 20-án Szolnokon a hagyományos vizi és légiparádét, a városban diszlokált honvédségi alakulatok részvételével. Budapesten szintén csak az időjárás akadályozhatja meg a fegyveres erők és polgári cégek repülőgépeinek, és helikoptereinek bemutatóját.

Sajnos az előrejelzések esőt jósolnak, de a gyakorlások már megkezdődtek. Kecskeméten több alkalommal gyakorolt a három vadászbombázóból álló JAS-39 Gripen kötelék amely a szolnoki helikopterek és Zlin alapfokú oktató repülőgépek alakzatával húzna át a Duna felett.

A budapesti légiparádét, mint beszámoltunk róla, kellemes polgári műsor egészíti ki, Illés Tamás műrepülésével, Imreh Lujó Heliforce Mi-2-esének füstölős táncával, a Pannon Air Service Diamond-kötelékével és gazdag ejtőernyős programmal, persze ugyancsak az időjárás függvényében.

Szolnokon szintén megtartották csütörtökön az első gyakorlást. Az ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis hajózói öt helikopterrel és a 22-es oldalszámú Zlin 242L iskola-repülőgéppel gyakoroltak a szolnoki Tisza-híd térségében. Az öt helikopterből kettő, az AS-350B Écureuil (Mókuska) típusú, 101 és 102 oldalszámú könnyű forgószárnyasok korábban a Légimentőknél repültek, most átfestve zöldre, a honvédség futár, könnyű szállító, VIP szállító és felderítő, megfigyelő feladatait képesek ellátni.

A három nagyobb Mi forgószárnyas közül a 705 oldalszámú Mi-17N a nagyjavításból visszatért, gyakorlatilag hét évig használható, éjjellátó képességgel ellátott helikopter, a 701-es oldalszámú szintén most tért vissza az oroszországi nagyjavításról, de nem rendelkezik éjjeli bevethetőséggel, valamint a régebbi 3304-es Mi-8T helikopter, a 2. különleges ezred, (szeptembertől különleges dandár) katonáit hordozták.

A magyar special forces-nál szolgálatot teljesítő katonák változatos módon, ejtőernyővel, helikopterről közvetlenül vízbe ugrással, illetve „fast rope” kötéltechnikával hagyták el a forgószárnyasokat, majd egy szimulált túszszabadító műveletet mutattak be.

A helikopterek lövészei az oldalajtókból támogatták a kommandósokat, majd a túszt az egyik könnyű helikopterrel kimenekítették, a különleges erőket pedig az orosz gyártmányú helikopterek emelték ki a műveleti területről.

A túszszabadító akció mellett az AS-350-nel és a Mi-17-tel demót repültek a hajózók, akárcsak a Zlin iskolagéppel. Utóbbi  mesteri repülés volt, láthatóan jóval fordulékonyabb a cseh repülőgép a elődtípus Jak-52-nél.

A pénteki nap Szolnokon szintén gyakorlás van tervezve 9–11 óra között, majd reméljük, hogy nemzeti ünnepünkön is bemutathatják tudásukat a kijelölt, személyek, technikák és alakulatok.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek