Utasforgalom: csökkent az Air France-KLM, és a Lufthansa, nőtt az IAG

MTI/iho   ·   2016.07.20. 16:15
iagjavul0

A légitársaságok által közzétett utasforgalmi statisztika szerint júniusban az Air France pilótasztrájkja miatt csökkent a légitársaság, és emiatt a csoport forgalma is: 6,9 millió utast kezelt, 1,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Bár a kapacitást is csökkentette, a járatok átlagos töltöttsége így is 1,4 százalékponttal mérséklődött 85,2 százalékra, de ez még mindig a legmagasabb érték a három hálózatos légitársasági cégcsoport között.

Az első fél évben az Air France-KLM 38,6 millió utast szállított, 2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az Air France-nál 0,8 százalékos csökkenést, a KLM-nél 7,1 százalékos növekedést mutattak ki a január–júniusi időszakban. A British Airways, a spanyol Iberia, valamint az ír Aer Lingus tulajdonosa, az International Airlines Group tájékoztatása szerint júniusban 9,4 millió utasa volt légicégeinek, 7,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Részben a visszafogott kapacitásbővítés (3,3 százalék) miatt a járatok kihasználtsága 0,3 százalékponttal 84 százalékra javult. Az év eddigi részében 46,6 millió utasa volt a cégnek, 7,9 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a járatok 80 százalékos töltöttséggel repültek, ami 0,8 százalékpontos javulás. A csoporton belül a British Airways 2,4, az Iberia 6,6, az Aer Lingus pedig 9,3 százalékkal javította értékesített utaskilométerben mért utasforgalmát.

A német Lufthansa-csoport, amely a Lufthansát, a Swiss-t és az Austrian Airlinest is birtokolja júniusban 8,4 millió utast kezelt, 1,1 százalékkal kevesebbet, mint tavaly júniusban, a járatainak töltöttsége 2,6 százalékponttal 80,6 százalékra csökkent.

A január–júniusi időszakban a vállalatcsoport 43 millió utast szállított, 0,5 százalékkal kevesebbet, mint az előző év hasonló időszakában, a járatok kihasználtsága 76,4 százalék volt, 2,1 százalékponttal alacsonyabb. A Lufthansával az év első hat hónapjában 1,1 százalékkal kevesebben repültek, a Swissnél nem változott az utasszám, míg az Austrian 2,2 százalékkal növelte utasforgalmát.

Az IAG a forgalomba beszámította a diszkont Vuelinggel repülőket is, míg az Air France-KLM és a Lufthansa-csoport külön kezeli a diszkont leányvállalatok utasait.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek