Utasok a román rendőrségi csapatszállítóban

iho/vasút   ·   2012.06.08. 17:29

Mint tudott, a pünkösdi zarándokvonatok utasait a szervezők székely családoknál szállásolják el. Az egyik felvételen látható csíkmadarasi gazda is fogadott vendégeket, és ahogy az helyben szokás, fogatos kocsival vitte ki őket reggelente a helyi állomásra. Pünkösd vasárnapján azonban kissé késve indultak el, és hiába nógatták a jó székelyt, ugyan, csapjon már a lovak közé, hajthatatlan maradt, hiszen a vonat úgyis megvár. De az nem várt, és csak a távolodó Székely gyorsot látták vagy tucatnyian...

A különvonatokra minden állomáson (sokszor még ott is, ahol nem áll meg) kivezényelt csendőrök és rendőrök ügyelnek. A felcsíki osztagot a vonat érkezése előtt csapatszállítóval szállítják az egyes falvak vasútállomásaira, és amíg tart a felvigyázás, a jármű Madarason dekkol. Praktikusan a legjobb helyen, hiszen a lemaradottak így megkérhették a rendőröket, ha egy mód van rá, rúgtassanak a vonat után, hátha sikerült azt elkapni Csíkrákoson.

Sikerült – Rákoson a vonatablakból szemlélődőkbe bizony beledermedt a jókedv, amikor a behemót szürkeség tökön-babon átcsörtetve fékezett a szerelvény mellett. Nyílt az ajtó, kiszállt egy rendőr, aztán még egy – mi az, nem engedik tovább a vonatot? Aztán oldódott a pillanatnyi feszültség, amikor a raktérből megkönnyebbült nevetéssel kiszálltak a madarasiak.

Mulţumim frumos!

Kapcsolódó hírek