Utazzon Gaudí-kriptában!

iho/vasút   ·   2016.10.21. 11:15
400px_gaudivonat

Kilencven éve, 1926-ban hunyt el a világhírű katalán építész Antoni Gaudí. A leginkább a Sagrada Família (magyarul Szent Család) templom tervezéséről ismert építész halála is kapcsolatban áll a tömegközlekedéssel: egy villamos gázolta el Barcelonában. A katalán regionális közlekedési vállalat FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) sajátos módon emlékezik meg Gaudíról: egyik vonata átváltozott a Santa Colona de Cervellóban található, és az UNESCO-világörökség részét képző Güell Kolónia templomának számító kriptájává. A katalán modernizmus stílusában megalkotott kolóniában munkások laktak, akik Eusebi de Güell gróf 1890 és 1973 között üzemelő textilgyárában dolgoztak. A Güell Kolónia épületeit neves modernista építészek tervezték, köztük Gaudí is. Az épületegyüttesben még ma is százak élnek.

A katalóniai FGC egyik szerelvényének utastere Gaudí Güell-kriptájának belterét öltötte magára. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Railway Gazette)

Az FGC első egyedivé varázsolt szerelvényének kidekorálását a közlekedési társaság és a barcelonai tartományi hatóság kezdeményezte, segítő partnerként pedig a fóliázási szakértő 3M, a Grup ESSA, a Nogales Barcelona, valamint a fejlett szabadidős szolgáltatásokért felelős ALS társult be. A jármű plafonját, az ajtóit, oldalfalait, valamint az ülések háttámláit látták el a Güell-kripta oszlopait, ólomüveg-ablakait és templomi padjait megjelenítő Envision-matricázással.

A regionális társaság a „guruló kriptán” felül egy speciális kombinált jegyet is kínál az utazóknak, mely a Güell Kolóniáig szóló menettérti utazást, az 1969-ben történeti-művészeti emlékké nyilvánított, 1990 óta műemlékvédelem alatt álló kripta megtekintéséhez érvényes belépőt, valamint az audio-tárlatvezetést is magában foglalja – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek