Változások a MÁV menedzsmentjében: Virág István nyugdíjba megy, Dányi Gábor gazdasági vezérigazgató-helyettes lesz 2024-től

iho/vasút   ·   2023.12.30. 19:35
00_mav_menedzsment

Visszavonul az aktív szolgálattól a társaság pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese, Virág István, továbbá gazdasági vezérigazgató-helyettesként folytatja munkáját Dányi Gábor, a MÁV Szolgáltató Központ igazgatóságának eddigi elnöke.

Az új esztendő első napjával a vasúttársaságnál töltött több mint négy és félévtizedes szolgálata után leköszön vezetői tisztségéből és visszavonul az aktív szolgálattól Virág István, a MÁV pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese.

A vasút-, majd hídépítési, illetve fenntartási szakképzettséget is szerző szakembert 1955-ben született, és a győri főiskola elvégzése óta folyamatosan a vasúttársaságnál vagy annak valamely leányvállalatánál szolgálta a magyar kötöttpályás közlekedés ügyét.

Pályafutása során elévülhetetlen érdemeket szerzett a vasúttársaság pályavasúti szolgáltatásainak zavarmentes és biztonságos működtetése, a technológiák és szerkezeti elemek korszerűsítése, illetve az új létesítmények megvalósítása terén.

Kiemelkedő teljesítményével, tudásával és tapasztalatával, valamint megkérdőjelezhetetlen elhivatottságával nem csupán a vasutas közösség tiszteletét vívta ki magának, de olyan fontos és tekintélyes szakmai, illetve állami elismerésekben is részesült, mint a Baross Gábor-díj, a Mikó Imre-díj, az elnök-vezérigazgatói dicséret vagy a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári fokozata.

A legutóbbi időszakban az ő nevéhez fűződött egyebek mellett az 1-es számú vasútvonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán zajló felújítási munkálatok irányítása, amely a rendelkezésre álló, szokatlanul rövid idő ellenére megalkuvások nélkül és eredményesen fejeződött be, lehetővé téve, hogy a nyugdíjkorhatárt már korábban elérő szakember az év végével visszavonulhasson az aktív vasúti szolgálattól.

„Virág István személyében a vasutasok Nagy Generációjának nagy alakja: egy ismert és elismert kolléga távozik a Társaság vezetéséből, de reméljük, hogy baráti támogatására és tanácsaira a jövőben is számíthatunk” – fogalmazott méltatásában Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója.

A pályavasúti vezető utódjáról később születik döntés.

Ugyancsak a vasúttársaság menedzsmentjét érintő változás, hogy 2024. január elsejétől Dányi Gábor lesz a MÁV gazdasági vezérigazgató-helyettese.

A közgazdász végzettségű szakember a magyar államigazgatás fontos posztjain – egyebek mellett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyetteseként, a szaktárca és a Miniszterelnökség helyettes államtitkáraként – vett részt a hazai fejlesztéspolitika alakításában, január elsejétől érvényes megbízatásáig pedig az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszteri biztosaként, illetve a MÁV Szolgáltató Központ igazgatóságának elnökeként tevékenykedett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek