Változik a vonatok közlekedése a hosszú hétvégén

iho/vasút   ·   2018.10.31. 13:28

A MÁV-Start a hosszú hétvégén a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül is több mint kétszáz intercityt indít. Ezeken a jelentős felkészülés és a növelt kapacitás ellenére egyes népszerűbb utazási időpontokban gyorsan megtelnek a vonatok, ezért érdemes elővételben, utazás előtt legalább egy nappal megvenni a menet- és helyjegyeket. Az intercity-vonatok mellett a közlekedő gyors-, sebes- illetve személyvonatokat is választhatják az utasok. A hosszú hétvégén a helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai október 31-én kora délutántól a MÁV-csoport honlapján megtekinthetőek. Az adatokat tájékoztató jelleggel naponta háromszor frissíti a vasúttársaság.

A legnagyobb utasforgalomra a Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony és Budapest–Cegléd–Szeged vonalakon számít a vasúttársaság. A MÁV-Start vasárnap 15 óra 35 perckor mentesítő vonatot indít Győrből Budapestre: a négyszáz ülőhelyes, modern, akadálymentesített Flirt-motorvonat Komárom, Tata, Tatabánya, Kelenföld állomásokon is megáll. A Budapest–Nyíregyháza–Záhony vonalon azonban a pályafelújítás miatt a Nyíregyháza–Debrecen–Budapest viszonylatú Televonaton kívül nincs lehetőség mentesítő vonat indítására azokban az időszakokban, amikor a legnagyobb utasforgalom várható. Egyes minőségi távolsági vonatok, melyek egyben nemzetközi viszonylatokban közlekednek – railjetek, eurocityk – szintén nem erősíthetőek.

Érdemes a csúcsidőn kívüli, a menetrendi keresőben @ jellel jelölt járatok között is keresgélni. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokkal ugyanis húsz százalékos kedvezménnyel lehet utazni tavaly december óta, amennyiben legalább száz kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe. A nagyarányú kedvezménnyel a Budapest–Szombathely/Zalaegerszeg, Budapest–Tapolca, Budapest–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa/Keszthely, Budapest–Pécs, Budapest–Eger/Sátoraljaújhely, Budapest–Záhony, Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza és Budapest–Szeged viszonylatokon legalább száz kilométer távolságra közlekedő, @ jellel jelölt napi száznegyvennyolc vonat utasai élhetnek.

A nyírségi megyeszékhelyről Debrecenen át a fővárosba tartó utasforgalom egyenletesebb elosztása érdekében szeptember végétől vasárnapi közlekedési napokon, a délutáni csúcsidőszakban Televonat néven indult új távolsági járat, egyelőre kísérleti jelleggel. Kizárólag speciális, úgynevezett Televonat-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül, de még olcsóbb, ha az utas az önkiszolgáló (automata vagy online) csatornák valamelyikén keresztül váltja meg jegyét. November 4-én a Televonat is megerősítve, hatszáz ülőhellyel indul majd Nyíregyházáról. Az eddigi tapasztalatok alapján erre a vonatra  is érdemes elővételben jegyet váltani jegykiadó automatából, a MÁV-csoport honlapján a menetrendi keresőből vagy a Vonatinfó applikáció segítségével.

A hosszú hétvégén akár félmillióan is vonatra szállhatnak, ezért a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a vasúttársaság javasolja a menetjegyek és helyjegyek elővételben történő megváltását. A jegyértékesítő automatákat öt százalékos kedvezménnyel lehet használni, az internetes jegyvásárlás és az otthoni menetjegynyomtatás lehetősége tíz százalékos kedvezményt kínál. Az online vásárolható és a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható e-vonatjegy szintén tíz százalékkal olcsóbb. A kedvezmények a Vonatinfó alkalmazásból néhány kattintással, gyorsan megvásárolható e-vonatjegyekre is érvényesek.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló huszonhat éven aluliak a harminchárom százalékos hétvégi kedvezményt október 31-én 10 órától november 4-én éjfélig, a rá következő hétvégén november 10-én 10 órától 11-én éjfélig vehetik igénybe. Ekkor a november 2-i munkaszüneti nap 10-i ledolgozása miatt a forgalmi rendben is változásra kell számítani: november 9-én a munkanapra, 10-én az áthelyezett munkanap miatt a pénteki napra érvényes menetrend szerint közlekednek a személyszállító vonatok.

A vonatok forgalmi változáshoz igazodó indulási és érkezési időpontjait a MÁV-csoport honlapján, a menetrendi keresőben böngészhetik az utasok, illetve tájékozódhatnak a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatánál, a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon is. Telekom-hálózatból a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból pedig a +36 (70) 499 4999-es számot hívhatják.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek