Változik a XXIII. kerület belső közlekedése

iho   ·   2013.07.15. 11:48

Hiányzik a BKK tömegközlekedési hálózatából a XXIII. kerületet feltáró, belső közlekedési kapcsolatokat nyújtó autóbuszjárat. Soroksár térségében a kerületi belső tömegközlekedési kapcsolatokat csak a XXIII. kerület által finanszírozott Volánbusz-járat, az úgynevezett Soroksár-busz valósítja meg. A járat Soroksár, Auchan áruház és a Soroksár, Millenniumtelep között közlekedik, feltárja Soroksár-Újtelep lakóövezeteit, és onnan közvetlen eljutási lehetőséget nyújt a XXIII. kerület központja felé is – közölte a BKK.

A cég közlése szerint a helyi önkormányzattal együttműködve szeptember 1-jétől a cég átveszi a Soroksár-busz üzemeltetését. Ennek értelmében a jelenlegi Volán-járatéhoz hasonló útvonalon 135-ös és 135A jelzéssel új viszonylatok jönnek létre. A 135-ös alapjárat Soroksár, Millenniumteleptől Soroksár, Auchan áruházig közlekedik majd, míg a 135A betétjárat vonala a Millenniumteleptől csak a Szentlőrinci úti lakótelepig vezet.

A térképen látható a viszonylatok útvonala<br>(forrás: BKK)

A 135-ös és 135A járat az útvonalon érintett összes megállóhelyet ki fogja szolgálni. A jelenlegi Soroksár-busz vonalvezetéséhez képest az új viszonylatok útvonala Soroksár-Újtelep térségében egyszerűsödik. A 123-as járattal megegyező módon tárják fel a Jahn Ferenc Kórház környékét és a Szentlőrinci úti lakótelepet, a 135-ös autóbuszok mindkét irányban betérnek a Szentlőrinci úti lakótelep fordulóhoz. Azokon az ünnepnapokon, amikor az Auchan áruház zárva tart, az autóbuszok csak Soroksár, Millenniumtelep és a Szentlőrinci úti lakótelep között közlekednek 135A jelzéssel.

A Soroksár-busz közlekedése jelenleg nem ütemes, hétköznap a reggeli csúcsidőszaktól a délutáni csúcsidőszakig körülbelül 40-50 percenként, majd esténként hozzávetőleg óránként indul. Szombaton és munkaszüneti napokon végállomásonként mindössze a hajnali órákban egy, délelőtt három, délután négy, este pedig egy indulással rendelkezik.

A XXIII. kerületi belső utazások kedvezőbb feltételeinek megteremtése céljából a BKK úgy tervezi, hogy a 135-ös járatcsalád gyakrabban, ütemes menetrend szerint fog üzemelni, nagyrészt alacsonypadlós járművekkel.

A csúcsidőszakokban az eddigi 40-50 perces követés helyett 30 perces gyakoriságú indulások várhatók, napközben, esténként és a hétvégi napokon is egyszerűen megjegyezhető, ütemes óránkénti közlekedés kialakításával. A Soroksár-busznak irányonként hétvégén jelenleg mindössze 9 menete van, ehhez képest a 135-ös járatpár szombaton tizenkilencszer, vasárnap és ünnepnapokon tizenhétszer indul majd mindkét végállomásról.

A 135-135A járatpár együttes üzemideje hétköznap és szombaton Soroksár, Millenniumtelep felől körülbelül 4 és 22 óra között tart, az Auchan áruház, illetve a Szentlőrinci úti lakóteleptől körülbelül 5 és 23 óra között közlekednek az autóbuszok. Vasárnap és ünnepnapokon az üzemzárás korábbi időpontban történik: Millenniumteleptől 20 óra körül, az Auchan áruháztól, valamint a Szentlőrinci úti lakóteleptől 21 óra körül indul az utolsó kocsi.

A reggeli csúcsidőszakban, 6 és 8 óra között az autóbuszok 30 percenként indulnak, 6 és 7 óra között nem térnek be az Auchan áruházhoz, csak a Szentlőrinci úti lakótelep és Soroksár, Millenniumtelep között közlekednek 135A jelzéssel. Napközben és a délutáni csúcsidőszakban a reggeli időszaknál nagyobb utasforgalom miatt az autóbuszok teljes vonalon 135-ös jelzéssel közlekednek 12.10 és 17.40 óra között 30 percenként, a délelőtti órákban pedig 60 percenként. Szombaton és munkaszüneti napokon az autóbuszok 60 perces követési idővel indulnak Millenniumtelep és Soroksár, Auchan áruház között, ugyanakkor ünnepnapokon az áruház zárva tartása miatt csak a rövidebb 135A vonalon, a Szentlőrinci úti lakótelepig szükséges lefedni az utazási igényeket.

A 135-ös és 135A viszonylatok a jelenlegi Soroksár-buszhoz hasonló ingyenes igénybevételének lehetősége – a vonatkozó jogszabályi lehetőségek keretein belül – szintén a XXIII. kerületi önkormányzattal folytatott tárgyalások eredményeitől függ.

Kapcsolódó hírek