Változnak a termékdíjátalány fizetésének szabályai

iho   ·   2016.11.15. 11:15
tdijas

Jó hír a személy- és áruszállító járművek forgalmazóinak, illetve forgalomba hozóinak: 2017. január elsejétől a termékdíjas jogszabályok nekik is lehetővé teszik a kevesebb adminisztrációval járó, átalányfizetéses rendezést.

Az egyszerűbb adózási szabályt a tavalyi törvénymódosítással először csak a személygépkocsikra és motorkerékpárokra vezették be, idén ősszel viszont úgy döntött a jogalkotó: a kedvezménybe több érintettet is bekapcsol. A szabálymódosítást a termékdíjtörvény 3. paragrafus 14.b. pontjában kell keresni, ahol a gépjármű fogalma kiegészült a haszongépjármű, illetve az autóbusz kategóriákkal is.

Csehországból beszerzett használt Intourónál még anyagáramonként kellett termékdíjat fizetni, jövőre már átalánydíjas

Az adminisztrációcsökkentés hatására jövő évtől már nem kell részletes adatokat gyűjteni a gumiabroncs, a járműbe épített elektronika, a beszerelt akkumulátorok és a rendszerbe töltött kenőolaj tömegéről, hanem a jogszabály 1. számú mellékletében vámtarifaszám beazonosításával kell a megfelelő kategóriát kiválasztani és a hozzá tartozó kódokkal az adóbevallást kitölteni.

Elektromos busz: a legnagyobb tétel az akkumulátor

A termékdíjas jogszabályok idei évre szintén létrehoztak egy új gyakorlatot, a logisztikusok adóját. A tavalyi év végén szokásos törvénymódosító a jogszabály 3. paragrafus 2. bekezdését kiegészítette egy további ponttal, amelyben kötelezettek köré sorolta be a termékdíjköteles áru készletre vételezőjét is.

A szövegmódosítás hatására a logisztikai szolgáltatók elgondolkodhatnak rajta, terheli-e őket kötelezettség. Ha külföldről beszerzett áruk csomagolását saját tevékenységük keretében lebontják, és annak hulladékát hasznosíttatják, akkor kötelezettségük keletkezett.

Ha a készletre vett importáru csomagolását a logisztikai szolgáltató bontja le, termékdíj fizetésre kötelezett lesz

Az új szabályok miatt ajánlott a partnerekkel folytatott együttműködési feltételek között figyelembe venni, ha imporáruja készletre vételét és annak ki- valamint átcsomagolását a partner rendelkezése alapján elvégzi, akkor a költségek a termékdíj adójával, valamint az ehhez kapcsolódó adminisztrációval megemelkednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek