Városi járművek zord időjárásra

iho   ·   2013.09.20. 10:53

A kanadai Calgary városa 60 S200 típusú városi vasúti járművet (LRV) rendelt a Siemenstől. A megrendelés értéke több mint 135 millió euró. A járműveket Sacramentóban (USA), a Siemens ottani járműgyárában fogják gyártani, és 2015 nyarától 2015 decemberéig szállítani. Ez az első megrendelés, melyet a Siemens az új városi vasúti generációjára kapott – olvasható a cégnek szerkesztőségünkhoz eljuttatott hírlevelében.

A járműveket a kanadai zord időjárási viszonyok figyelembevételével fejlesztették ki. A fűthető kapcsoló (kuplung) hóban-fagyban is biztosítja az üzemet. Hasonlóképpen az áramkábeleket és dugaszoló csatolásokat is az extrém időjárás szempontjai szerint alakították ki. A villamosan fűthető szélvédő, a háromszorosan üvegezett, hőcsökkentő ablakok és a tökéletesített szigetelés több mint 20 százalékkal csökkentik a járműbelső hőveszteségét az előző modellekhez képest, ami a jármű áramfelvételét is csökkenti.

(fotó: Siemens)

Az S200 energiatakarékos üzeméhez járul hozzá a súlycsökkentett hajtástechnika – amely lehetővé teszi a fékezési energia visszanyerését –, valamint a LED-világítás, amely a szokásos neonvilágításhoz képest akár 40 százalékkal kevesebb energiát igényel. Az S200-nak nyolc ajtaja van, amelyek akadálymentesített ki-be szállást biztosítanak kerekes székkel, gyerekkocsival vagy kerékpárral utazóknak. A sacramentói gyár áramellátásának 80 százalékát egy 2MW-os napelemes (PV) berendezés szolgáltatja, így évente 1470 t CO2 emissziója takarítható meg.

Calgary Kanada harmadik legnagyobb városa több mint 1 millió lakossal. A lakosság gyarapodása az utazó közönség növekedésével is jár. Az ottani városi vasút napi 300 000 utast szállít. Ez a forgalom Észak-Amerikában a legnagyobb. A vonalhálózat 56 km, 44 állomással. A 156 járműből álló flotta kizárólag Siemens gyártmányú.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek