Vasárnap földet ér az űrszonda

MTI   ·   2012.01.15. 09:44

Orosz források többször is változtattak a becsapódás lehetséges helyszínén, a legutóbbi – nem hivatalos közlés szerint – Kínában, a Góbi sivatag körzetében várható a becsapódás, magyar idő szerint 19 óra 40 perckor.

A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtómű-indítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Az indításkor 14 tonnás szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég majd.

Az elmúlt fél évben egy amerikai szonda, az UARS, és egy európai műhold, a ROSAT után ez a harmadik olyan méretes űrobjektum, amely irányítás nélkül esik vissza a föld légkörébe, és amelyről feltételezhető, hogy a darabjai elérik a föld felszínét is. Ugyanakkor az első két esetben a becsapódás nemhogy nem okozott károkat, de még a pontos helyét sem ismerik az űrhatóságok, mert az űreszközök valahol az óceánok felett léptek be a légkörbe.

Kapcsolódó hírek