Vasúti bérlet személyivel?

iho   ·   2017.02.14. 21:15
00kicsi

Az új, elektronikus személyi igazolvány chipje tárolja a bérlet megvásárlását bizonyító adatokat, a jegyvizsgálónak elég ezt egy érintéssel ellenőrizni.

Így veszünk bérletet személyi igazolvánnyal (Kemsei Zoltán felvételei)

Az eSzemélyire írt bérlet előnye, hogy az utasnak nem kell a kinyomtatott bérletet őrizgetnie, valamint a MÁV-Start az így váltott vasúti bérletekre – az e-jegynél már megszokott módon – háromszázalékos kedvezményt ad. Az új típusú személyi igazolványnak egy újabb funkcióját a vasúttársaság az utasokkal együtt kívánja tesztelni.

Így dolgozik a pénztáros...

A kísérletképp bevezetett rendszert egyelőre a Budapest-Déli–Pusztaszabolcs (40a) vonal három állomásán: a Déli pályaudvaron, Pusztaszabolcson és Százhalombattán vehetik igénybe az utasok. A kezelés pofonegyszerű: az igazolványt egy terminálhoz érinti a pénztáros, majd az utas fizet, és a tranzakció meg is történt. Ugyanilyen könnyű az ellenőrzés is, a jegyvizsgáló saját fedélzeti eszközén egyetlen érintéssel nyugtázza a bérlet meglétét. Ha a munkáltató támogatja a bérlet megvásárlását, a számlát az eddigihez hasonlóan állítja ki a pénztáros.

...és így a jegyvizsgáló

A technológiai háttér a MÁV-Startnál már benne volt a legutóbb kifejlesztett rendszerben, csak külön alkalmazást kellett erre a célra létrehozni. A 2016. november 14-e előtt kiváltott eSzemélyi (az év elején vezették be) tulajdonosainak egy külön appletet kell felíratni az igazolvány chipjére, a később kiváltottak ezt az alkalmazást már maguktól tudják.

A jegyvizsgáló fedélzeti eszközének kijelzőjén pedig ez látszik

A MÁV-Start tovább kívánja fejleszteni digitális szolgáltatásait – hangzott el a sajtótájékoztatón. Küszöbön áll a Vonatinfó mobilapplikációs rendszer továbbfejlesztése, a menetjegyet hamarosan ezen keresztül, akár az állomás felé menet (vagy épp otthonról) is meg lehet váltani, ezzel újabb sorban állásokat kerülhetünk el. Megújul az Elvira felülete is, a jegyvásárlási lehetőségekkel együtt, és további jegykiadó automatákat telepítenek az állomásokra, megváltozott, okosabb kezelői felülettel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek