Vasúton is érkezik biomassza a pécsi hőerőműbe

Vörös Attila   ·   2020.02.15. 09:00
20escp

A pécsi hőerőművet üzemeltető Pannonpower Zrt. részvényeinek 99,94 százalékát 2007-ben vásárolta fel a Veolia Energia Magyarország Zrt., így az övék lett a Pannon Hőerőmű Zrt. is. Az erőműben a 2010-es évek elején komoly átalakításokat végeztek el és átálltak biomassza-tüzelésre. A napi üzemben faaprítékot és bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket tüzelnek el, de a régi gázturbinákat is üzemkész állapotban tartják, ha esetleg szükség lenne rájuk. Az erőmű Pécset és környékét látja el távhővel.

Kiszolgálómenet, háttérben az erőművel. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Az alapanyagok fuvarozásából a vasút is kiveszi a részét: rönkfával megrakott Eas-kocsikat hoznak. Az iparvágány kiszolgálását szerdán és pénteken reggelente végzik, a pécsbánya-rendezői egyik tartalék remot Dácsiával. Érdekesség, hogy az erőműben egy nemrég alaposan felújított Zetor dolgozik – sajnos nem nagyon kerül szem elé. Szerdán két rakott kocsit toltak be az erőműhöz, négy üreset pedig elvittek onnan.

Az erőművi Zetort a Bobo Kft. újította fel. Szalai Attila felvételén Pécsbánya-rendezőn a visszatérő patika mozdony

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek