Vége a dunai urizálásnak Óbuda-Békésmegyeren

MTI/iho   ·   2016.10.21. 13:11

Az önkormányzatnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint természetvédelmi, turisztikai és evezős egyesületek „kedvezményezésének szempontjai alapján” vetik ki a települési adót a motoros vízi járművekre. Az adó alanya az a természetes személy, aki a negyedév első napján a motorcsónak tulajdonosa. Az a jármű esik adókötelezettség alá, amelynek hajtómotor-teljesítménye meghaladja a 10 kilowattot, és amelyet tartósan vagy időszakosan a III. kerület közigazgatási határain belül tárolnak. Az adó mértékét sávosan, a kilowattban kifejezett teljesítmény szerint differenciáltan határozták meg.

Hangsúlyozták: ötven százalékos kedvezmény illeti meg a hidrogén tüzelőanyag-cellás üzemű, valamint a tíz évnél idősebb motorcsónakok tulajdonosait, a rendvédelmi és mentési célú járművek tulajdonosai pedig mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól. Felidézték, hogy 2017-től az állam szolidaritási adót szed az önkormányzatoktól a közoktatás finanszírozására. Az önkormányzati bevételek körének tervezett szélesítése ennek ellensúlyozását is szolgálja.

A tájékoztatás szerint a motoros vízi járműveket terhelő települési adó nyomán hozzávetőlegesen ötmillió forint adónövekmény jelentkezhet a kerület költségvetésében. A javaslatot a képviselő-testület második fordulóban tárgyalta és fogadta el pénteken, az új rendelet január 1-jén lép hatályba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek