Vesz még ezer testkamerát a MÁV

iho/vasút   ·   2021.04.27. 20:15
00_testkamera_mav

A tapasztalatok szerint a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében nagyon hatékony eszköz.

A testkamerát, 2019. szeptember 1-jétől vehették használatba a jegyvizsgálók: összesen 103 eszközt 12 telephelyen. 2020-ban újabb beszerzés keretében 66 kamera érkezett. A MÁV-Start kiemelten fontosnak tartja munkatársait ért bántalmazások megelőzését, elkerülését, testi-lelki épségük megőrzését, ezért tervezi további közel ezer testkamera beszerzését. A vasúttársaság célja, hogy biztosítani tudja az összes szolgálatban lévő jegyvizsgálójának a testkamera használatát, minden szolgálati helyen. 2020. augusztus 31-től a kijelölt vonatokon szolgálatban lévő jegyvizsgálók számára kötelező a testkamera használata

  • a Budapest–Esztergom,
  • a Budapest–Pusztaszabolcs,
  • a Budapest–Cegléd–Szolnok,
  • a Budapest–Újszász–Szolnok,
  • a Budapest–Göd–Vác–Szob,
  • a Budapest–Veresegyház–Vác és
  • a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét

vasútvonalon. Azokon a vonatokon, amelyeken korábban az esetek többsége történt, minimálisra csökkent a bántalmazások száma.

Még április 24-én, szombaton ismét olyan utasokhoz kért rendőri intézkedést egy Záhonyból Nyíregyházára tartó személyvonat jegyvizsgálója, akik felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak jegyet váltani. A sóstóhegyi vasútállomáson a jegyvizsgáló és a két férfi közti szóváltásra a mozdonyvezető is kollégája segítségére sietett, ekkor történt a bántalmazás. A vasúttársaság információi szerint a helyszínre érkező rendőrök a tetteseket előállították.

Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. Idén az első negyedévben az egy évvel korábbi időszakban tapasztalt huszonkettőhöz képest tizenkettő, míg áprilisban eddig öt atrocitás történt, a tavalyi héthez képest. Ezek közül Budapesten három; további hét megyében kilenc támadás történt. 2018-ban 123; 2019-ben 70, 2020-ban pedig 65 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az idei tizenhat támadás közül tíz tettlegesség; négy tettleges becsületsértés; kettő pedig verbális agresszió volt a kollégák személyét közvetlenül vagy közvetetten veszélyeztető esemény. Nyolc napon túl gyógyuló sérülés egy esetben történt. Az elkövetők hatvankilenc százaléka menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, vagy ittas volt.

A MÁV-Start összesen 169 testkamerát telepített eddig. A Balassagyarmatról, a budapesti Nyugati pályaudvarról, Ceglédről, Celldömölkről, Debrecenből, Dombóvárról, Esztergomból, Kecskemétről, Miskolcról, Szobról, Szolnokról és Vácról induló vonatokon már sikerrel alkalmazzák a készülékeket. A budapesti Keleti pályaudvar, Füzesabony, Komárom, Sátoraljaújhely, Szeged, Tapolca és Záhony jegyvizsgálói várhatóan májustól használhatják az eszközöket.

A testkamerák alkalmazása nem az egyetlen lehetőség a megelőzésre, hanem egy intézkedéssorozat része. A hasonló esetek megelőzése érdekében tavaly csaknem 140 ezer órában kísérték a vonatokat biztonsági személyzettel a vasútőrök, továbbá ezen felül közel 5000 órában együttműködési megállapodás alapján polgárőrök is. A vasúttársaság közfeladatot ellátó munkavállalói szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Áprilistól augusztusig Fertő-táj vonatokat közlekedtet a GYSEV

GYSEV/iho   ·   2024.04.13. 12:00

A vasúttársaság Sopron és Nezsider között elsősorban turisztikai céllal indított járatainak az a célja, hogy környezetbarát vasúti közlekedéssel minél többen felkeressék az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit, látnivalóit.