Veszélyes vasúti szállítmányokat ellenőriztek

iho/vasút   ·   2012.01.28. 10:04

Az új katasztrófavédelmi törvény szerint 2012. január 1-jétől a veszélyes anyagot szállító vasúti szerelvények hatósági ellenőrzése is a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság feladatkörébe tartozik – írja a Beol.hu.

A jogszabály hatályba lépése óta két esetben hajtottak végre ellenőrzést Békésben. Mint fogalmaznak, ilyenkor a vasúti biztonsági szabályokat betartva, szúrópróbaszerűen ellenőrizni kell a vagonok jelöléseit, egyes esetekben biztonsági távolságait, fuvarokmányait, felszereléseit, a csomagolóeszközben lévő anyag szivárgását, a rakomány elhelyezését és rögzítését. Amennyiben a vonat hosszabb ideig áll, akkor az ellenőrzést szélesebb körben is ki kell terjeszteni.

Az ellenőrzések során kiderült, a veszélyes anyagok szállítása biztonságosan, a jogszabálynak megfelelően történt. A bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt azonban az igazgatóság egy esetben eljárás megindítását kezdeményezte.

A katasztrófavédelem szakemberei hangsúlyozzák: a veszélyes anyagok vasúti szállítása nagy mennyiségben, lakott területeken át, illetve azok közelében történik, ezért a lakosság védelme szempontjából is fontos a folyamatos kontroll.

Kapcsolódó hírek