Veszélyes vasúti szállítmányt fogtak

MTI/iho   ·   2014.01.07. 15:12

Egy adriai kikötőben tették vonatra azt a Kínából Szlovákiába szánt szállítmányt, amelynek útja Zalaszentivánon ért véget.

A vasúti fuvarozást végző vállalkozás bejelentése alapján 140 tonnát meghaladó mennyiségű veszélyes árut – elvileg magnéziumot – terveztek keresztülvinni Zala megyén, a szállítmányt hétfőn a zalaszentiváni vasútállomáson ellenőrizték a katasztrófavédelem szakemberei. Az ellenőrök eltérést állapítottak meg a bejelentés, a fuvarokmányok és a konténeren elhelyezett, a veszélyes áru azonosítására utaló jelölések között.

A szállítmányt a szakemberek csak úgy tudták megvizsgálni, hogy az egyik 20 tonnás konténert fel kellett emelniük a vasúti kocsiról. A műveletet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal zalai pénzügyőreinek felügyeletével a zalaegerszegi tűzoltók darujával tudták csak elvégezni a kisorolt vasúti kocsin.

A katasztrófavédelem közölte: veszélyesáru-szállítmány ellenőrzése során ilyen beavatkozásra eddig még nem volt példa Zala megyében.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a veszélyes árut tartalmazó konténert Kínában adták fel, úti célja pedig egy szlovákiai település. A vasúti fuvarozást több ezer kilométernyi tengeri szállítás előzte meg.

Az ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megszüntetéséig a konténert visszatartották. A veszélyes áru fuvarozójával, valamint berakójával szemben közigazgatási hatósági eljárás indult a veszélyes áruk fuvarozására vonatkozó előírások megsértése miatt.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek