Visszaesik idén a légi közlekedés Európában

iho/repülés   ·   2012.03.02. 09:02
cimkep_europa

Nehéz év vár a légitársaságokra – figyelmeztet a légi szállítással foglalkozó nemzetközi szervezet, az IATA. Annak ellenére, hogy a januári adatok kedvezőek, mert a nemzetközi vonalakon a tavaly januárihoz képest 5,7 százalékkal nőtt az utasszám, súlyos bizonytalansági tényezők teszik kétségessé az egész évre szóló prognózisokat.

Rossz hír és rossz jel, hogy a légi teherszállítás ugyan stabilizálódni látszik, de az eddigihez képest alacsonyabb szinten – olvasható a Reuters összefoglalójában. A visszaesés a tavalyi évre vetítve 0,8 százalékos volt, azonban az idei januári teherszállítási teljesítmény a tavaly januárihoz képest nyolcszázalékos csökkenést mutat, márpedig – ahogy a IATA vezérigazgatója is jelezte – a cargoforgalom az egyik legérzékenyebb mutatója a világgazdaság állapotának.

A IATA-tag hagyományos légitársaságok idei veszteségét a szervezet összesen nyolcmilliárd dollárra becsüli. A legfőbb negatív tényezők: az emelkedő olajár és az európai hitelválság, mindkettő Damoklesz kardjaként függ az iparág felett – fogalmazott az IATA-vezér Tony Tyler.

A Eurocontrol előrejelzése szerint a tavalyi 2,5 százalékos járatnövekedést idén 1,3 százalékos csökkenés váltja fel. A brüsszeli székhelyű intézmény forgalmi elemzéssel foglalkozó tisztségviselője, David Marsh szerint a légitársaságok Európában gyorsabb ütemben és keményebben csökkentik járataik számát, mint ahogy ezt korábban gondolták. A Eurocontrol a tavalyi 9,8 millió járat helyett idén csak 9,7 millióval számol, 2009 óta ez a második év, hogy csökkenéssel kell szembenéznie az iparágnak. Marsh úgy véli, a hanyatlás 2013-ban megállhat, de a 2008-as csúcsot, a tízmilliós járatszámot csak 2014-re érik el ismét a légi szállítás részesei Európában.

Kapcsolódó hírek