Vitézy Dávid: 122 milliót takaríthat meg az áramon a MÁV-Start a menetrendváltásig

iho/vasút   ·   2022.10.16. 09:00
00_megtakaritas_flirt

Így indokolta meg a TIM államtitkára a Facebook-oldalán, miért jár a fővárosi elővárosi közlekedésben csúcsidőn kívül szóló Flirt.

Az energiaárak drasztikus megugrása nemcsak nehéz helyzetbe hozza a vasútvállalatokat, de megváltoztatja a korábbi költségviszonyokat is, így érdemes lehet átalakítani a járművek működtetésének rendjét. A MÁV-Start 2021 szeptemberében 36 forintot fizetett 1 kilowattóra villamos energiáért, idén szeptemberben a nyolcszorosát, 288 forintot.

Október 3-a óta ezért a MÁV-Start Budapest elővárosában hétköznap, a reggeli és délutáni csúcs között kisebb motorvonatokat üzemeltet, ott, ahol az ilyenkor jelentkező utasmennyiség ezt megengedi:

  • Budapest–Esztergom (2-es vonal): napi 4 vonat dupla Flirt helyett szóló Flirt.
  • Budapest–Veresegyház–Vác (71-es vonal): napi 4 vonat dupla Flirt helyett szóló Flirt.
  • Budapest–Gödöllő (80a vonal): napi 12 vonat dupla Flirt helyett szóló Flirt.
  • Budapest–Monor (100a vonal): napi 4 vonat Kiss helyett szóló Flirt.
  • Budapest–Sülysáp (120a vonal): napi 8 vonat dupla Flirt helyett szóló Flirt.

A szét- és összecsatolásoknak van vágány- és időigényük, munkaerőigényük, ez adott esetben költségekkel is járhat, ezeket figyelembe véve lehet és érdemes bevezetni az ilyen intézkedéseket. A felsorolt esetekben korábban, amíg olcsóbb volt az energia, nem érte meg napon belül csatolgatni a szerelvényeket, olcsóbb volt inkább a nagyobb szerelvényeket járatni kihasználatlanul. Ez változott meg drámaian az energiaár-robbanással.

Október 3-ától menetrendváltásig, azaz idén december 10-éig a számítások szerint 122 millió forint megtakarítást hoznak ezek a változások. A MÁV-Start, a TIM és a VPE alapjain létrejövő új országos közlekedésszervező szakemberei már dolgoznak a december 11-étől érvényes hasonló, újabb módosításokon, hogy költséget lehessen megtakarítani a szolgáltatási színvonal esése nélkül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek