Vitorlázórepülő-vb: nagy repülések, meg egy ütközés

iho/repülés   ·   2012.08.23. 09:00
vb_cim

A német gyártmányú Quintus M géppel repülő francia Laurent Aboulin nyerte a Texas állambeli Uvalde repülőterén rendezett 32. Vitorlázórepülő Világbajnokságot a szabad osztályban. A 24 csapatot állító ország 103 versenyzője 13 versenynap során a versenyvezető számításai szerint a Föld-Hold távolság kétszeresét repülte le, vagyis több mint 800 ezer kilométert.

A 18 méteres gépek osztályában a lengyel Zbigniew Nieradka Schleicher ASG-29-essel, a 15 métereseknél, 12 versenyszám után, szintén lengyel versenyző, Sebastian Kawa végzett az élen, lengyel gyártású SZD 56 Diana 2 típusú gépével.

A helyszín: Houston közelében Uvalde repülőtere, a pályákon felszállásra várakozik a mezőny<br>(fotó: FAI)

Mint arról beszámoltunk, a szabadosztály győztes gépe, a Schempp-Hirth gyár legújabb konstrukciója, a Quintus tavaly decemberre készült el. Az amerikaiak egyik nagyágyúja, Dick Butler, az általa tervezett Concordia nevű 30 méternél (!) nagyobb fesztávú géppel két versenyszámot nyert, de végül csak hetedik lett a nagykategóriában. Igaz, a szupernagy szárnyú madarat május végén kezdte csak berepülni. Az alábbi videón a csodaszép gép vontatásos felszállását láthatjuk.

A győtes Quintus csak 23 méteres, de kettős törésű szárnya révén sikerült erősen lecsökkenteni az indukált ellenállását, erre alapozva nyilatkozta az Iho/repülésnek még a gép berepülésekor Gönczi Péter, a magyar válogatott keret edzője, hogy szerinte a Quintus verhetetlen lesz a mezőnyben.

A szabadosztály győztes gépe, a Quintus

Magyar résztvevője végül nem volt a világbajnokságnak.

A versenyt a 15 métereseknél egy szerencsésen végződő baleset tarkította, a francia Louis Bourderlique és az osztrák Peter Hartmann a repülőtértől harminc mérföldnyire a levegőben ütközött. Bourderlique sikeresen visszatért gépével a reptérre, Hatmann ejtőernyővel ugrott ki, majd helikopterrel szállították kórházba kivizsgálásra, de neki sem voltak súlyos sérülései.

Kapcsolódó hírek