Vízenergiával a zöld közlekedésért

iho/vasút   ·   2021.03.05. 15:00
hectorrail_vectron

A Hector Rail villamos mozdonyait elsősorban vízierőművekben termelt áram hajtja.

A svéd teherfuvarozó magán-vasúttársaság az elérhető legzöldebb megoldás mellett tette le a voksát: még az idén átáll kizárólag vízenergiából létrehozott villanyáram használatára. A Hector Rail GmbH vezérigazgatója, Stig Kyrsten-Hansen szerint ügyfél- és környezettudatossági szempontból ez a legmegfelelőbb lépés egy olyan vállalatnál, mely megérti a modern igényeket és trendeket. A vasúti árufuvarozás már jelenleg is a legfenntarthatóbb szállítási mód, a hasonló kezdeményezések pedig tovább lendíthetik a piaci versenyben, valamint segíthet Európának a kitűzött környezeti célok és normák teljesítésében.

A Hector Rail első embere hisz abban, hogy a társaság lépése azt is tükrözi, hogy az ügyfelek hogyan látják majd a közlekedést a jövőben. Ez már nem csak a politikai irányelveknek megfelelő fenntarthatóságról szól: ugyanolyan fontos az ügyfelek igényeinek kielégítése, akik nagy valószínűséggel gazdasági tényezők alapján választanak majd fuvarozót, szem előtt tartva azok a környezeti lábnyomát. Ebből következően a vasúttársaság döntése egy olyan általános szemléletváltásra épít, mely a következő évek során be fog következni. A verseny ekkor a piac legtartósabb termékeit is figyelembe fogja venni.

A társaság arra számít, hogy az ügyfeleknek magas színvonalú, a környezetvédelemre is gondot fordító szállítási szolgáltatásra lesz igényük. Számos megrendelő már most részletesen nyomon követi saját környezeti hatását, amikor a vasutat választja a preferált szállítási módként, a zöld energia felhasználásának kezdeményezése pedig még inkább segít majd a döntések során.

A vízenergia használatát a Hector Rail személyzetének a zöld kultúra ápolására tett általános próbálkozása is kíséri: programot hoznak létre annak érdekében, hogy a mozdonyvezetők is még hatékonyabban használják fel az energiát a szerelvények irányítása közben. A társaság ezen felül a jövőben is valószínűleg folytatni fogja a hasonló kezdeményezéseket. A Hector Rail anyacége, a független infrastruktúra-befektetési kezelő Ancala Partners finanszírozza és fenntartja a környezettel kapcsolatos célkitűzéseket annak érdekében, hogy a vasúti árufuvarozás egy teljesen új szintre emelkedjen – jelenti a Rail Freight.

(Nyitókép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek