Vízibuszon is lehet majd Rajkáról Pozsonyba menni

iho   ·   2014.01.22. 11:20

A nyolcvanöt fős vízi jármű első körben idén Somorjáig közlekedhet. Rajkán másfél ezer, Dunakilitin másfél száz szlovák állampolgár lakik – írja a kisalfold.hu.

Nemrég Nagyszombat megye együttműködési megállapodást írt alá a Nautiva Kft.-vel a folyami személyhajózásról. A Nautiva egy saját fejlesztésű, alacsony merülésű, kéttestű hajót – katamaránt – épít, amely nyolcvanöt utast tudna szállítani. A projekt előkészítésébe Győr-Moson-Sopron megye is bekapcsolódott, így az eredetileg tervezett Somorja–Gútor–Dunacsúny–Pozsony útvonal Rajkával és Dunakilitivel is kiegészülhet. A hajó a főváros központjában köt majd ki, a tervek szerint a hajóközlekedés még idén beindulna Pozsony és Somorja között. A mintegy huszonhárom kilométeres távot a jármű árral szemben haladva ötven, folyásirányban harmincöt perc alatt teheti meg.

A felszállóhelyeket a szlovák Vízügyi Beruházó Vállalat építheti meg saját költségére. A beruházás 1,36 millió euróba kerülhet, s tíz év alatt térül meg. A határ túloldalán a Duna-busz elsősorban a munkába járás miatt lenne lényeges: a Dunaszerdahelyi járás ugyanis Pozsonyhoz kötődik, s reggel és délután óriási dugók alakulnak ki az ottani utakon. A tervezett R7-es gyorsforgalmi út viszont csak 2018–2020 között valósulhat meg. A Duna-busz iránt a Somorja–Pozsony viszonylatban rendszeresen utazók, a rokonlátogatásra indulók s a turisták érdeklődnek elsősorban. Kiss Vince rajkai polgármester szerint faluja számára is a turizmus egyik kitörési pontja lehet a Duna-busz elindulása.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek