Vízosztás a vasútállomásokon

iho/vasút   ·   2012.06.29. 13:14

A MÁV-Start Zrt. a holnaptól elrendelt hőségriadóra való tekintettel a szombat délelőtti óráktól kezdve ismételten ásványvizet biztosít az utasai számára. Az egyliteres ásványvizet a budapesti fejpályaudvarokon, továbbá tíz nagyobb vidéki vasútállomás peronján mindaddig osztja, amíg ezt a rendkívüli meleg szükségessé teszi. A MÁV Zrt. az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet, magas érték esetén a biztonságos vonatközlekedés érdekében fokozott pályafelügyeletet vezethet be – tájékoztatta az ihót a vasúttársaság.

A nap folyamán a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a békéscsabai és a győri állomásokon lehet majd átvenni az ingyenes ásványvizet a vasúttársaság dolgozóitól. A MÁV-Start javasolja az utasainak, hogy az utazásukat elegendő mennyiségű ivóvízzel kezdjék meg.

A nyári időszakban a Balaton üdülőterületei felé a legnagyobb az utasforgalom, így a nyári menetrendben a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy intercity minőségű, légkondicionált, illetve légjavító berendezéssel felszerelt kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton kétóránként járnak a gyorsvonatok, valamint itt is megjelennek az utasok által közkedvelt, légjavítóval ellátott motorvonatok – áll a közleményben.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél – 50–60 Celsius-fok között – a pálya deformálódhat.

Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezet be. A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak. Emiatt felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, -sérülés előfordulhat a nagy melegben. A MÁV Zrt. pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó ügyeletesei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a keletkező pályahibákat.

A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe.

Kapcsolódó hírek