Volker Wissing a Transport Logistic-on: nem lehet az összes árut vasúton szállítani

iho.hu   ·   2023.05.10. 09:00
00_transport_logistic

Münchenben megnyílt a Transport Logistic 2023, az ágazat legjelentősebb szakkiállítása. 

Az ellátási lánc idei, müncheni szakvásárát május 9–12. között tartják, az ideit három évi szünet után tarthatják meg. Erre a néhány napra a Transport Logistic válik a globális szállítási és logisztikai ipar központjává, ahol a szektor összes kulcsszereplője találkozik, hogy megoldásokat találjon a a jövő kihívásaira. A TL tematikája:

  • IT, telematika, e-business, telekommunikáció,
  • intralogisztika, raktármenedzsment-rendszerek, Auto-ID, csomagolás,
  • szállítmányozás,
  • szolgáltatások, áruszállítás, logisztika.

A kiállítás szerves része az air cargo Europe (légi szállítmányozási) expo is.

Az eseményt Volker Wissing német szövetségi közlekedési miniszter nyitotta meg, pozitív hangulatban. Azaz: bár a szakemberhiány és a logisztikai infrastruktúra kellő mértékű kiépítetlensége továbbra is kihívást jelent a szereplőknek, az ágazat felkészültnek tűnik, fejlődési kilátásai jók. Wissing kifejezte értetlenségét azzal kapcsolatban, hogy miért sürgetik folyamatosan a közúti szállítás visszaszorítását. „A közúti megoldásokra szükség van, és igen, éppen a klímavédelem jegyében” – fejtette ki a szövetségi közlekedési miniszter a nemzetközi hallgatóság előtt. Egyszerűen nem lehet minden árut vasútra terelni, és nincs is értelme, „ha arra gondolunk, hogy mindenki házhoz szállítja a csomagokat".

A kombinált áruszállítás fontos és támogatandó, miközben a Wissing továbbra is nélkülözhetetlennek tartja a kamionokat, hozzátéve, a szegmenst sürgősen kibocsátásmentessé kell tenni. Ehhez szükség van a fejlesztések felgyorsítására, a zéró helyi emissziós haszongépjárművekre és a megfelelő töltési infrastruktúrára.

Az idei vásáron több mint ötven előadás és panelbeszélgetés hangzik el, legalább 250 szakértő részvételével. A csúcskategóriás konferenciaprogram az iparág mozgatórugóival foglalkozik, és know-how-t nyújt a legizgalmasabb témákról, innovációkról is trendekről.

 

Magyar kiállítót is találunk Münchenben: a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület a B5 csarnok 329-es standján várja partnereit. Társkiállítóként négy egyesületi tagvállalat, partner is bemutatkozik ugyanitt, ezek rendre: GYSEV Cargo, Rail Cargo Hungaria, Trenecon, V-Híd, illetve az ukrajnai Csapról a Pacobo logisztikai vállalkozás. Már egy fontos bejelentésre is alkalmat találtak, hiszen a Rail Cargo Group az Ukrán Vasúttal együttműködve indít Budapesten át járatot konténereknek és cserélhető felépítményeknek Bécs és Kijev között.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek