Volt Északi Járműjavító: jól halad a felújítás

iho   ·   2018.04.17. 18:45
eiffelkislid_D_MTZ20180416007

Mint arról korábban is beszámoltunk, az egykori MÁV Északi Járműjavító területén lévő Eiffel-csarnokban alakítják ki a Magyar Állami Operaház logisztikai központját, az Eiffel Műhelyházat. Az állami forrásból készülő fejlesztés során a Kőbányai úton, a Népliget közelében található, 1886-ban elkészült 200 méter hosszú és 110 méter széles csarnokot átépítik.

Ez még a téli állapot. Várhatóan a tavasz végére elkészül a huszonötezer négyzetméteres tetőszerkezet (fotók: MTI)

Télen az építkezés első fázisában lebontották az épület első harmadának tetejét, korrózióvédelemmel látták el a vasoszlopokat, valamint kialakították a zenekari árkot, ezt követte a betonozás, a nagy szerkezeti egységek megépítése. Azóta sokat haladtak a munkálatokkal, a tető hamarosan teljes egészében elkészül, a főépület falazása zajlik.

 

A főépület homlokzatát építik éppen, a műemlékvédelmi követelményeknek megfelelően

Körülbelül 17 ezer négyzetméternyi üzemi területet alakítanak ki. Az öthajós csarnokot, a két merőleges oldalcsarnokot, a komplett vágánymezőt és a kéményt megtartották, ezen az „Opera” felirat forog majd. A vasúti részlegben ereklyéket állítanak ki, így záróbakokat, hajtányokat. Egy 327-es mozdony a szerkocsival és étkezőkocsival a főhajóban kap helyet, a pedig a Vasúttörténeti Park példányán túl létező egyetlen további 301-es.

Az Eiffel Műhelyház látványterve. Korszerű gyártóüzemet és raktárbázist alakítanak ki, így nyolc, különböző helyszínen bérelt raktárat vált majd ki az új létesítmény

A központ minden raktárat és műhelyet egyesít, két próbaszínpaddal és egy stúdióképességű zeneteremmel támogatja az Opera felkészülési körülményeinek javítását. A műhelyház legalább tíz funkciót tölt majd be: a fentieken túl lesz benne egy 400 fős kamarajátszóhely, képzőközpont, látogatóközpont, jelmezkölcsönző és rekreációs központ is.

A munkálatokkal párhuzamosan Körmendy Zoltán makettépítő az Eiffel Műhelyház 1:150 méretarányú makettjét építi budapesti otthonában

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek