Wizz: felfüggesztett járatok után teljes orosz és ukrán zárlat

iho/repülés   ·   2022.04.04. 09:00
DSC_0123cr

Még elérhetőek néhány napig az ingyenjegyek az ukrajnai menekülteknek. Moszkva és Európa között leginkább a Turkish és az Air Serbia tartja fenn a légi kapcsolatokat.

Október 31-ig, a nyári menetrend végéig törli összes, Oroszországból induló és onnan érkező járatát a Wizz Air. A légitársaság a jelenlegi háborús helyzetet és a piac alakulását figyelembe véve hozta meg a döntést.

Az Airportal és az Index által nyilvánosságra hozott közlemény szerint ezzel párhuzamosan június végéig minden, Ukrajnába induló és onnan érkező járatot is szüneteltetnek. Az érintett járatokat már eltávolították a foglalási rendszerből.

Az intézkedésben nincs semmi meglepő, hiszen a háború első napjai után már életbe léptek azok a légtérszárlatok, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné tették a légiközlekedést Európa, illetve Oroszország és a másik hadviselő Ukrajna között, amire a mostani rendelkezés igazán vonatkozik, az olyan járatokat is jelenthet, amelyek orosz és például közel-keleti vagy a FÁK-országokbeli várospárokat kötnek össze, ilyen vonalak megnyitása például szerepelt a Wizz Abu Dhabi terveiben.

Csütörtökön még lehetett foglalni az oroszországi járatokra a Wizz oldalán, egészen őszig nyitva álltak a szabad helyek, folytatódik a közlemény, majd kitér arra is, hogy februárban bejelentették, százezer ingyenes repülőjeggyel segítik az Ukrajnából érkező menekülteket. Ezek foglalásához mindössze ukrán személyigazolványra vagy útlevélre volt szükség. Az ingyenjegyek felhasználásának idejét egyszer ki is tolta a Wizz Air, március helyett április 10-i határidővel. Ugyanakkor az akkori közleményben is szerepel, hogy ezek a kedvezményes jegyek az Ukrajnával határos országokból induló járatokat érintik, vagyis azokat, amelyeket az ukrajnaiak már a hazájuk elhagyása után vennének igénybe.   

A légitársaság kilenc magyarországi útvonalat nyit újra idén: Budapestről újra elérhető lesz London-Gatwick, Edinburgh, Oslo, Podgorica, Varsó, Bologna és Szkopje, Debrecenből pedig Tel-Aviv és Larnaca.

Visszatérve az orosz zárlathoz, a Simple Flying szerint januárban a Wizz Air még csaknem 1300 járatot üzemeltetett Oroszországba és Ukrajnába, és ez 230 ezer ülésnyi kapacitást jelentett. A két legfontosabb a Budapest-Moszkva és a Varsó-Kijev volt, amelyeket a társaság rendszerint A321neo gépekkel repült.

A portál annak is utána járt, hogy mindezekhez képest hogyan alakul mégis a kapcsolat Oroszország és Európa között. A normális forgalom havonta 22 légitársaság részéről 4200 járatot és hétszázezer kiajánlott üléshelyet jelentett. Ez most áprilisra mindössze 285 havi járatra és 55 ezernyi kapacitásra csökkent, a visszaesés mindkét adat esetében bőven több, mint kilencven százalék.

A portál két légitársaságot említ, amely a kontinens és Oroszország között intenzíven repül, az egyik a Turkish Airlines, a másik az Air Serbia. A Simple Flying úgy véli, az utóbbi Belgrádi központú légitársaság annak ellenére is fő esélye az oroszok Európába átrepülésének, hogy a gépei repüléseit időnként bombariadók kísérik. Az Air Serbia gyakorlatilag megduplázta a járatai sűrűségét Moszkva és Belgrád között, sőt, a társaság egyetlen szélestörzsűje, egy 257 utasra berendezett A330-as is leginkább az orosz és a szerb főváros között repül, mivel eredeti hatótávolságára és kapacitására a korábbi New York-i vonalon most nincs szükség.

A moszkvai vonal fokozott igényei okán az Air Serbia arra készül, hogy kisebbségi tulajdonosa, az Etihad flottájából béreljen további gépeket ama tizenegy közül, amelyek márciusban még legalább is a földön leparkolva várakoztak.

Szerbia, miután nem uniós tagállam, nem tartozik az uniós szankciók hatálya alá, tehát a nemzeti légitársaság korlátozások nélkül repülhet Oroszországba, miközben az orosz légitársaságok Belgrádba sem járhatnak, például mert kockáztatnák, hogy a lízingelt gépeiket bárhol külföldön lefoglalják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek