Wizz: irány Kijev, mi van az északi terjeszkedés mögött?

Schulek Tibor   ·   2013.01.09. 19:00
cim

Gőzerővel fejleszti menetrendjét a tavaly is kétszámjegyű növekedést produkáló Wizzair. A társaság szerdán bejelentette, hogy további 14 járatot indít a Budapest-Kijev útvonalon februárban és márciusban. Március 14-től napi rendszerességgel repülnek majd a Wizz Air gépei a Budapest-Kijev útvonalon.

Szerzőnk az új vonalak, főképp a skandináviai-baltikumi hálózatfejlesztés hátteréről küldött elemzést.

A tőlünk messze eső északon két új útvonalat avatnak, így Bergen városát Poznannal és Rigával kötik össze az új járatok. A légi útvonalakat tartalmazó térképre tekintve feltünő, hogy Dánia teljesen üres mező, egyetlen bázisról sem repülnek ide a rózsaszín – lila repülőgépek. Pedig Dániában sok lengyel, román és magyar vendégmunkás dolgozik, Koppenhága pedig kedvelt a városlátogatók között is.

Jelenleg Malmő tekinhető a legközelebbi repülőtérnek, ahová hat célállomásról, így Budapestről is vannak közvetlen járatok. A svéd városból busszal és vonattal lehet átjutni Dánia fővárosába.  2011 március és szeptember között ugyan a legyelországi Gdansk és a dán Aarhus között volt rendszeres forgalom, de a téli szezonban leállt és többet nem indult újra.

Egy dán utazási portál értesülése szerint a tárgyalások folyamatosak voltak a háttérben, így Aarhus mellett, a Sterling csődje óta vegetáló Karup, a budapesti Ryanair járatot kezeő Billund is szóba került. A legfrissebb hírek szerint ugyanakkor a Wizzair a Koppenhága fő légikikötőjére,  Kastrup repülőterére kért leszállási résidőket Debrecen és Arad irányú járatokra.

Amennyiben a kért résidők felhasználásra kerülnek, akkor Debrecen az áprilistól október 26-ig tartó nyári repülési szezonban heti 12 járatot fog kiszolgálni: 5 London, 2 Milánó, 2 Eindhoven és heti háromszor az új koppenhágai viszonylat.

Budapestről heti háromszor repül a Ryanair Billundba, a Norwegian heti hatszor Koppenhágába és a SAS a nyári időszaktól fogja szintén heti hat járattal repülni a két főváros közötti útvonalat.

Kapcsolódó hírek