Wizz-járat Bakuba

iho   ·   2013.04.11. 17:45
cim

Nyártól hetente két alkalommal indul közvetlen Wizz Air-járat Budapest és Baku között – olvasható a Budapest Airport közleményében. Az új járat elindításáról Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter április eleji bakui tárgyalásai idején született megállapodás. Az új járat már szerepel is a légitársaság oldalán, a foglalási rendszerben.

A Wizz Air első, Budapest–Baku járata június 17-én, hétfőn este 21 óra 25 perckor indul a kaukázusi ország fővárosába és helyi idő szerint másnap, azaz kedden hajnalban 4 óra 10 perckor (a nyári időszámítás szerint) ér földet. A gép 5 óra 45 perckor indul vissza bakui Hejdar Alijev Nemzetközi Repülőtérről (amelyet a jelenlegi azeri elnök édesapjáról neveztek el) és mintegy 4 órányi repülés után kedden, budapesti idő szerint 5 óra 50 perckor érkezik Magyarországra.

A péntek esti járat szombaton hajnalban indul vissza és a négyórás időeltolódás miatt szombat kora reggel majdnem ugyanebben az időben érkezik Budapestre. A visszainduló járat különlegessége, hogy szinte végig a felkelő nappal egy irányba repül Magyarország felé.

Ez lesz a Wizz Air első interkontinentális járata Budapestről, hiszen Baku már az ázsiai kontinensen fekszik. A röviddel ezelőtt bejelentett másik ázsiai desztináció, a dubaji Wizz Air-járat pedig 2013 októberében indul. A Budapest Airport jelenlegi útvonalhálózatában eddig a Qatar Airways dohai járata volt az egyetlen menetrendszerű interkontinentális járat.

A Wizz Air vezérigazgatója újságírói kérdésre közölte: sajtóban megjelent spekulációnak tartja, hogy orosz leányvállalatot hoznának létre. Elmondta azt is: keleti járataik pozitív eredményt hoznak, és a bakui járatot is a pénzügyi teljesítmény alapján értékelik. A Wizz Air Kelet-Közép-Európa legnagyobb diszkont-légitársasága, 40 A320 Airbusból álló flottát üzemeltet 16 állomásról, több mint 270 útvonalon, 94 desztinációval, 34 országba. A Wizz Airnél 1500 szakember biztosítja a szolgáltatást, és becslések szerint 2013-ban több mint 13,5 millió utas választja a légitársaságot.

A mostani bakui járatnyitást egy sor magas szintű magyar–azeri politikai egyeztetés előzte meg, így például Orbán Viktor miniszterelnök tavaly júniusi bakui tárgyalásai Ilham Alijev azeri államfővel, illetve Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkárának megbeszélései az azeri vezetőkkel. Azerbajdzsán a kaukázusi térség leggazdagabb állama, amely hatalmas olaj- és földgázkincsre alapozhatja gazdasági fejlődését. A 86 000 négyzetkilométer területű országnak mintegy 9,3 millió lakosa van.

Azerbajdzsán nemzeti légitársasága, az Azerbaijan Airlines 29 gépes flottával büszkélkedhet, amely szinte kizárólag korszerű nyugati típusokból áll (Airbus, Boeing, ATR). A bakui Hejdar Alijev Nemzetközi Repülőtérre menetrend szerinti járatokkal üzemel egyebek mellett az Austrian Airlines, a CSA cseh légitársaság, az orosz Aeroflot, az Iran Air, és a Qatar Airways.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Újra magyar kézben a reptér

MTI/iho   ·   2024.06.06. 18:55

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően június 6-án aláírták a felek a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződését. Ezzel a tranzakció lezárult, így kishíján húsz év elteltével újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér.