Zajos ellenőrzés

iho/repülés   ·   2019.05.23. 15:00
griphc0

Erről a HungaroControl egészen pontos adatokkal tud szolgálni. A most kiadott sajtóközlemény szerint a világon szinte mindenhol, így a magyar légtérben is nem csupán a légiforgalom növekszik, de az intézkedést igénylő, váratlan eseményt okozó repülőgépek száma is. Az idei év első négy hónapjában HungaroControl légiforgalmi irányítói közel negyedmillió repülőgéppel dolgoztak együtt, s eközben – a repülésbiztonság érdekében – közel száz alkalommal jelentették különleges intézkedés szükségességét. Az azonnali, kritikus intézkedéseket a repülőgépek műszaki hibája, orvosi ellátásra szoruló vagy éppen másokra veszélyes utasok, kockázatos időjárási körülmények okozták, de az is előfordult, hogy irányítóink egy járat személyzetével nem tudták felvenni a kapcsolatot.

Mint olvasható, 2019. április végéig húsz repülőgépnek kellett a leszállásban elsőbbséget biztosítani orvosi ellátást igénylő utas, öt gépnek pedig a fedélzetén történt rendbontás, garázdaság miatt. Tíz alkalommal fordult elő, hogy egy járat madárral ütközött, ami műszaki problémát okozhat, ezért ilyenkor biztosítani kell a futópálya gyors átvizsgálását, illetve fel kell készülni arra az esetre is, hogy emiatt a gép azonnali biztonságos leszállást kér. A tavaszi időszakban pedig gyakran az időjárás miatt kellett úgynevezett kitérő tevékenység végrehajtásában támogatni a pilótákat.

Adtak munkát a irányítók az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis hajózóinak is. Azaz egészen pontosan nem is ők, hanem a magyar légtérben azonosítás nélkül repülő légijárművek, amelyek személyzetével nem tudták felvenni a kapcsolatot. Ezekben az esetekben a HungaroControl a Magyar Honvédség fegyveres légvédelmi készenléti erőit értesíti, s ekkor indul el Kecskemétről a megfelelő fegyverzettel ellátott JAS-39EBS HU vadászgépek géppárja. Az év első harmadában a vadászpilóták negyvenötször álltak készenlétben, és három alkalommal kellett intézkedniük. A Gripenek felszállása után a kapcsolat minden esetben helyreállt. Érdemes megjegyezni, hogy a kecskeméti repülőtér infrastrukturális felújítása és átépítése miatt a készenléti géppár május elejétől már az MH Pápa Bázisrepülőtér vendégszeretetét élvezve oltalmazza hazánk légterét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.