Zeebrugge-i merülési örökzöld

iho/hajózás   ·   2024.07.20. 15:00
00_evergreen

Az Evergreen konténerhajója, az Ever Greet a minap sikeresen kikötött a nyugat-flandriai Zeebrugge kikötőjében. A hajó merülése tíz centivel haladta meg a korábbi rekordot.

A 399,98 méter hosszú és 58,80 méter széles Ever Greet merülése ez alkalommal elérte 16,3 métert, ami tíz centivel haladta meg a korábbi, a belgiumi kikötőben megfordult legmélyebb merülésű hajóét. Az Ever Greet Srí Lankáról indult, és 17 ezer 989 TEU volt a fedélzetén – az extra tíz centi tette lehetővé ennyi rakomány szállítását. Zeebrugge-ben négyszáz TEU-t rakodtak ki, ami éppen elég volt ahhoz, hogy a hajó merülését 16 méterrel csökkentsék, így a Ever Greet folytathatja útját az antwerpeni két terminálos konténerdokk, a Deurganckdok felé.

Nathalie Balcaen, a helyi tengerészeti ügynökség munkatársa szerint a sikeres behajózás levezénylése összehangolt csapatmunkát igényelt. Ezzel nem is volt gond, a révkalauzhajók és a parti irányítás munkatársai nagyszerű munkát végeztek.

Az antwerpeni kikötőben ez évtől növelték 16 méterre a hajók maximális merülését. Az év elején az MSC Aurora volt az első olyan mélymerülésű hajó, amely az új beléptetési eljárásnak megfelelően hajózott be a kikötőbe, miután sikeresen áthaladt a Nyugati-Scheldten.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek