A légkompresszor hétköznapi és speciális alkalmazási módjai

iho   ·   2024.04.09. 14:00
00_legkompresszor

Egy kompresszor munkája szinte mindenki számára nyilvánvaló: a levegő sűrítése, szállítása és esetleges tárolása. Az már más kérdés, hogy ezt pontosan hogyan és mire alkalmazzuk. Ahány készülék, annyi lehetőség, akár hobbi-, akár ipari vagy speciális célokra.

Egyszerűen sokszínű

A kompresszorok, vagy hagyományosabb nevükön gázsűrítők régóta velünk vannak, bár valódi reneszánszuk mindössze 50 évvel ezelőtt zajlott le. Ekkor már megjelentek azok az eszközök, melyek nem is álltak oly messze a ma is kapható modellektől. Ezzel persze nem állítjuk azt, hogy egy kompresszor ma is ugyanaz, mint pár évtizeddel ezelőtt, de az olasz FIAC gyár kétségtelenül olyan stabil alapokat fektetett le, melyek ma is érvényesek.

A légkompresszorok BTK honlapján is felbukkanó modelljeiből is kitűnik az, hogy ezek alapvetően egyszerű készülékek, határozott feladattal és kifejezetten letisztult kínálattal. Alkalmazási lehetőségeik azonban jóval színesebbek, hiszen az előállított sűrített levegő sok különböző területen és módon hasznosítható. Arról nem is beszélve, hogy az egyes légkompresszor termékcsaládok mennyire más felhasználókat céloznak meg.

Letisztult kínálat, széles alkalmazási spektrum

A légkompresszorok kínálata mára eljutott arra a pontra, mikor lényegében két modellel képes lefedni minden felhasználói igényt. A két kategórián belül persze számos különböző berendezés érhető el, de az alapvető különbségtétel itt kezdődik. Míg egy dugattyús légkompresszor a hobbi- és barkács felhasználókat célozza, addig egy csavarkompresszor sokkal inkább az ipar területén vethető be nagy hatékonysággal. A speciális területek pedig szintén más lapra tartoznak.

A szétválasztás kulcsa egyértelműen a teljesítmény, hiszen a feladat lényegében minden esetben ugyanaz. A dugattyús légkompresszor azonban egyszerű felépítéséből adódóan jóval kisebb és szakaszos teljesítményre képes, melyek ellenpontjában éppen a csavarkompresszorok állnak. A piaci célzás azonban éppen ez alapján történt. A dugattyús légkompresszorok inkább egyszerűbb ház körüli munkákhoz, vagy kisebb műhelyek mindennapi feladataihoz nyújthatnak segítséget, csavaros társaik pedig az ipari termelés támogatói lehetnek.

Speciális alkalmazási területeken

Sokan gondolhatják, hogy a fenti két kategóriával lényegében le is fedtük a légkompresszorok lehetőségeit, ez azonban nem egészen igaz. Ha belegondolunk, bizonyára találunk olyan speciálisabbnak mondható területeket, melyek különböznek a standard megoldásoktól. Ilyen például a fogászat vagy a kozmetika világa, ahol a légkompresszorok szintén gyakran használt eszközök, akár festésről, fogászati eszközök üzemeltetéséről legyen szó. Az elvárások ugyanakkor mások.

Egy ennyire higiénikus környezetben ugyanis a kompresszorokban gyakran előforduló olajos szennyeződések jelenléte kizárt. Erre válaszként alkották meg az olajmentes és csendes, visszafogott teljesítményű légkompresszorokat, melyek kifejezetten az ilyen és ehhez hasonló felhasználókat célozzák. Talán ebből is látszik, hogy egy ennyire egyszerű eszközben is sok tartalék van még, így a jövőben várhatóan még több hasonló megoldás jelentkezik majd a légkompresszorok világában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek