Autózás esőben és sötétben: ezekre figyelj oda!

iho   ·   2024.05.30. 17:50
00_autozas_Esoben

Azoknak az autóvezetőknek, akik friss jogosítvánnyal rendelkeznek, a sötétben-, vagy éppen a szakadó esőben való közlekedés egyaránt nagy „mumus” szokott lenni. Való igaz, hogy ilyen körülmények között megváltoznak a látásviszonyok, sőt egy hirtelen jött záporban is elvéthetünk olyan hibákat, melyek számos veszélyhelyzetet idézhetnek elő, de ettől függetlenül nem szabad görcsösen ülni a kormány mögött. A legtöbb autóvezető hajlamos ugyanazokat a hibákat elkövetni, pedig, ha egy kicsit körültekintőbbek vagyunk, akkor az esetleges veszélyhelyzeteket könnyen elkerülhetjük.

Sem a sötétedés utáni-, sem az esőben való közlekedés nem egy ördöngös mutatvány, de bizonyos szabályokra ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk ahhoz, hogy menet közben ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés az úton.

Így befolyásolhatja az esős időjárás a vezetésünket

A féktávolság a száraz úthoz viszonyítva csapadékos időjárási viszonyok között, akár a duplájára is megnőhet. Az Autotire szerint pont az ilyen dolgok miatt kell felkészülnünk előre az esőben való vezetésre. Mivel ilyen körülmények között a látási viszonyok is lecsökkennek, el kell fogadnunk azt, hogy ilyen helyzetben mit sem érnek a tökéletesnek hitt reflexeink, ugyanúgy, ahogy ilyenkor a jó vezetési érzékünkbe se kapaszkodhatunk.

Természetesen nagyon fontos, hogy ellenőrizzük az autó világítását. Ebbe beletartoznak a fényszórók, a hátsó lámpák, illetve a ködlámpák is. Meg kell győződnünk arról, hogy a többi autós számára jól láthatóak maradunk még ilyen nehezített körülmények között is, de az is fontos, hogy a volán mögül mi is megfelelően lássuk a környezetünket. Biztosítsuk, hogy a szélvédő tiszta legyen, illetve nagyon fontos, hogy jól működjön az ablaktörlő. A tévhitekkel ellentétben az eső nem csak ősszel okozhat problémákat az utakon, ezért a legforróbb hónapokra olyan nyári gumiabroncsot érdemes vásárolni, ami futófelületi mintázatának köszönhetően menet közben hatékonyan elvezeti az úttest felületén felgyülemlett csapadékot. Egy ilyen gumiabronccsal lecsökkenthetjük az igen veszélyes aquaplaning jelenség kialakulásának kockázatát is.

Ilyen körülmények között fokozottan figyeljünk a sebességre!

Bár száguldozni sosem kifizetődő, esős időjárásban, ködben, vagy sötétedés után fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy mekkora sebességgel haladunk, a sebesség ugyanis a fékezésünket, illetve a kanyarodásunkat is befolyásolhatja. Kerüljük a hirtelen fékezést, legyünk körültekintőek, és tartsuk a megfelelő követési távolságot az autó előtt haladó gépjárművel. Ha az út kanyargós, akkor esős időben érdemes már a kanyar előtt elkezdeni lassítani, hogy a kanyart probléma nélkül be tudjuk venni. Ilyenkor használhatjuk a motorféket is, vagy vissza is válthatunk.

A városban az 50 kilométeres megengedett sebesség ilyen körülmények között már lehetséges, hogy túl sok, hiszen a rossz látási viszonyok, illetve a lecsökkent gumitapadás miatt a féktávolság a többszörösére nőhet, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor hosszabb reakcióidőre számíthatunk, ez pedig nem csak saját magunkra, hanem a többi autóvezetőre is vonatkozik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek