Az otthoni elektromos autó töltő kiépítése megoldható

iho   ·   2023.04.04. 12:00

Az elektromos autók terjedése azt is elhozta magával, hogy a hozzá tartozó kiegészítők is hatalmas fejlődésen estek át. Ma már hatékonyabbnál hatékonyabb megoldásokat találhatunk például az akkumulátor töltésére, sőt, napjainkban már az is lehetséges, hogy saját, otthoni töltőállomásunk legyen.

Töltőállomások telepítése otthon a kényelem érdekében

Az elektromos autó töltése otthon az olyan oldalaknak is köszönhető, mint amilyen az eautotoltokabel.hu, ahol számtalan eszközt és kiegészítőt tudunk beszerezni. Fontos azonban arra odafigyelni, hogy bármekkora is legyen az otthoni elektromos hálózat terhelhetősége, az lesz a telepíthető töltőpontok kapacitása is. Ezenkívül a hálózatnak szabványos védőföldelésre, valamint túláram- és áramütés-védelemre (megszakító vagy FI-relé) lesz szükség a csatlakozódobozon vagy magán a készüléken. A töltőpontokat a külső környezettől is védeni kell; az IP-szám jelzi a készülék védelmi szintjét.

Biztonságos elektromos autó töltők telepítése a legmodernebb megoldásokkal

Az első lépés mindig minden esetben az, hogy a szakemberek egy helyszíni felmérés során feltérképezik a meglévő körülményeket, és tájékoztatnak minket a rendelkezésre álló megoldásokról, valamint az áramellátás korszerűsítésének lehetőségeiről. A helyszín terhelhetőségének figyelmen kívül hagyása túlterheléshez vezethet, ami azt eredményezheti, hogy az elektromos autó töltése közben a hálózat biztosítéka lecsapódik, vagy a vezetékek túlmelegszenek, majd tüzet okoznak. Ezért szakemberekre van szükség, és csak képzett és jogosultsággal rendelkező villanyszerelők szerelhetik be és helyezhetik üzembe a töltőt.

Az akkumulátortöltőt olyan praktikus helyen kell felszerelni, ahol a kábelekkel könnyedén hozzáférhetünk a jármű hálózati csatlakozójához. A szóban forgó kábeleket semmi esetre sem szabad túlfeszíteni! Az eszköznek jó helyen kell lennie a talajon, de ügyelni kell arra, hogy a kábel ne törjön el.

Milyen töltőket érdemes otthonra telepíteni?

Csak a helyi viszonyoknak megfelelő töltőket szabad használni. Ez alapján kell választani a rendelkezésre álló kínálatból. Vannak falra és oszlopra szerelhető modellek, amelyek kül- és beltéren egyaránt használhatók. A megvásárolni kívánt töltőnek CE-jelöléssel és minőségbiztosítási tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, ellenkező esetben semmiképpen sem szabad megvásárolni.

A gyorsabb otthoni töltőállomások nagyon kényelmes eszközök, amely időt takarít meg és megkönnyíti a mindennapi életet. Természetesen az ilyen megoldások használata sokkal gazdaságosabb, mint a fizetős töltőállomáson történő töltés: minden 100 km megtételére kb. 4-700 forint költség jut, ami semmi egy benzines jármű üzemanyagköltségeihez képest. Fontos azonban még egyszer kiemelni, hogy otthoni töltő telepítése kizárólag szakember segítségével történhet meg.


 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek