Grillakadémia: a siker receptje

iho   ·   2024.04.09. 12:00

A nyár számtalan örömöt és élményt tartogat, de egy hangulatos grillezés a családdal, a barátokkal képes felülmúlni még egy hullócsillagos éjszakát is. Tálaljuk a hamisítatlan partihangulat receptjét.

Kivételesen nem a tuti pác összetevőit osztjuk meg, hanem azoknak az eszközöknek a listáját, amelyek nélkül elképzelhetetlen egy gondtalan sütögetés. A MÖBELIX kínálatában is elérhető a grillezés mestereinek kelléktára, amelyből válogattunk. Fűszerezésnek pár praktikus tanácsot is felszolgálunk. 

Ha az első lépés előtt áll

A legfontosabb döntés a grill típusának kiválasztása. A faszenes grill hívei az elkészült ételekre jellemző füstös ízzel kampányolnak. Különböző méretben és formában kaphatók, az összecsukható változatok egy nagyobb erkélyen is kiválóan használhatóak. 

Akik a kényelmet részesítik előnyben, általában gázgrillt választanak. Gyorsabb az előkészítés és a tisztítás, valamint a hőmérsékletet is könnyebb szabályozni.

Milyen a jó grillcsipesz és nyárs? 

  • Hosszú, hogy meg ne égessük magunkat. A 30-40 centiméter az ideális. 
  • Anyaga rozsdamentes acél, ami ellenáll a magas hőmérsékletnek, tartós, és könnyen tisztítható.
  • Csúszásmentes a fogantyúja. A csipesz gyakran rugós, hogy összecsukva tárolhassuk.
  • Legyen annyi súlya, hogy stabilan tudjuk tartani, ugyanakkor hosszabb ideig is kényelmesen használhassuk.

A teleszkópos nyársak akár 80 centiméterre is kihúzhatók. Előnyük, hogy kirándulásra, kempingezésre is magunkkal vihetjük, főleg, ha élvédő is van hozzájuk.

Alap a sütőlap

Az öntöttvas grill sütőlapok kiváló hőtartó képességgel rendelkeznek. A sima felületeken süthetünk zöldséget, halat vagy palacsintát, míg a bordázottal ropogós kérget varázsolhatunk a húsokra.

A sütőlapot minden használat után meleg, mosószeres vízzel mossuk le. Ha teljesen megszáradt, kenjük be zsírral, hogy be ne rozsdásodjon. 

Amire még szükség lehet

Sütőecset, amivel kenegetjük az izzó finomságokat. Hőálló kesztyű, hátha becsúszik egy ügyetlenebb mozdulat. Húshőmérő, ha hajlamosak vagyunk elbeszélgetni az időt, és fogalmunk sincs, melyik szelet mikor került a rácsra.

Még néhány tanács

Minden grillezés előtt alaposan tisztítsuk meg a rácsot és ne felejtsük el megfordítani az ételeket sütés közben. Így szépen megpirulnak minden oldalról és biztos, hogy meg is puhulnak. Ha elkészültünk, várjunk a tálalással! A steak, a barbecue kifejezetten igényli, hogy pihentessük, mielőtt a tányérra kerül, lehetőleg becsomagolva. 

Ne feledjük, a sütögetés nem csak a húsokról szól. Tegyünk próbát zöldségekkel, sajtokkal, gyümölcsökkel! A tűz megbolondítja az ismert ízeket. A kreativitásnak csak a képzelet szabhat határt, de a megfelelő eszközökkel felfegyverkezve minden fogásunkra emlékezni fognak a vendégeink.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek