Hogyan érdemes telefontokot választani?

iho   ·   2023.10.05. 12:05
00_telefontok

A modern okostelefonok ára ma már könnyedén vetekedhet egy-egy használt autó árával is, így nem lehet vitatkozni azzal a kijelentéssel, hogy valamilyen védőeszközre szükség van a használatuk során. Szerencsére nagy választékban érhetők el a telefontokok, melyeket pillanatok alatt fel lehet helyzeni a készülékre.

A hatalmas kínálatban azonban könnyedén el lehet veszni, hiszen az olyan mobiltelefonos kiegészítőkkel foglalkozó webshopok, mint a Case.hu, számos modellt tesznek elérhetővé a magyar vásárlóknak. Egy kis utána járással azonban könnyedén megtalálhatjuk, melyik az ideális tok az okostelefonunk számára.

Első lépésként mindig az okostelefon típusára fókuszáljunk

Egy megbízható mobiltelefon tok kiválasztása az okostelefonunk pontos típusának meghatározásával kezdődik. A tokok gyakran már egy-egy gyártón belül is eltérnek a különféle telefonoknál, ráadásul az is nehezíti a helyzetünket, hogy néhány cég egy termékcsaládon belül is többféle altípust forgalmaz egyszerre.

A telefon típusa megtalálható a vásárláskor kapott használati útmutatóban, illetve a mobiltelefon beállításai között. Arra is figyelnünk kell, hogy a gyártók országonként néha eltérő néven nevezik a készülékeiket, ráadásul sokszor van valamilyen kiegészítő elem is a névben, pl. 4G vagy 5G.

A megfelelő típus megismerése azért fontos, mert a telefontoknak tökéletesen kell illeszkednie az okostelefonra. Ha nagyobb, akkor leeshet az eszközről, ha kisebb, akkor pedig esetleg fel sem lehet helyezni. Emellett a telefonokon gyakran máshol vannak a portok és a gombok, a megfelelő toknak ezeket is le kell követnie.

Következhet a kivitel és a stílus kiválasztása

Amint megtaláltuk a készülékünk kategóriáját a nekünk tetsző webshopban, máris válogathatunk a minőségi telefon tokok között. Több féle anyagból is készülnek tokok, a leggyakoribbak közé a műanyag és a szilikon modellek tartoznak.

A műanyag telefontokok nagyon elterjedtek, hiszen könnyedén alakíthatók, az adatlékanyagok hozzákeverésével puhább vagy keményebb tapintásúak is lehetnek. Ráadásul nem kötelező csupán egy téglatest alakú tokot készíteni a gyártóknak, amit alaposan ki is használnak. Könnyedén találkozhatunk olyan tokokkal, melyeknek cica füle van, egy tappancsot formáznak vagy valamilyen gyümölcs alakjuk van. Sokszor kiegészítők is felkerülnek a hátoldalra, például egy cuki koala fej, láncok, karmok és hasonló jópofa dolgok.

Szintén elterjedtek a szilikon tokok, melyek nagyon rugalmasak, és könnyedén cserélhetők a mobilon. Alacsony áruk és szinte végtelen színválasztékuk miatt a fiatalok kedvencei. Egyáltalán nem ritka, hogy ezeket a tokokat szettekben árusítják, így a felhasználójuk éppen olyan tokot pattint fel az okostelefonra, amilyen hangulata van aznap.

A természetes anyagokat és a minőséget kedvelőket célozzák a bőrből készült telefon tokok, ezekkel azért is jól járhatunk, mert nagyon strapabírók, és sokáig szolgálhatják a feladatukat. Emellett emelik a telefon nívóját és vele együtt a saját presztízsünket is. Olcsóbb alternatívának számítanak a műbőrből készülő tokok, melyek a modern gyártási technológiáknak köszönhetően gyakran már egészen hasonlítanak a valódi bőrből készült modellekhez.

Szót kell ejteni a kivitelről is. Az egyszerűbb tokok a telefon hátulját és oldalait védik, míg az előlappal rendelkezők a behajtásuk után a kijelzőt is. A gyártók azonban már régen rájöttek arra, hogy további funkciókat ellátó kiegészítőkkel is felvértezhetik ezeket a modelleket. Emiatt léteznek beépített kitámasztóval ellátott tokok, apró zsebet vagy bankkártyatartót tartalmazó típusok, és a sort a végtelenségig lehetnek fokozni. Olyan extrém megoldásokkal is találkozhatunk, mint az iránytűvel vagy sörnyitóval rendelkező termékek.

A webshop kiválasztása is létfontosságú

Az internetnek köszönhetően ma már szinte minden pár kattintásra van tőlünk, és ez hatványozottan igaz a telefontokokra is. A magyar boltok mellett a külföldi shopok is várják a vásárlókat. Érdemes azonban körültekintően megválasztani azt a helyet, ahonnan a mobiltokot beszerezzük, így számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

A magyar webshopok mögött általában rendezett cégháttér ál, ahol érvényesíteni tudjuk az esetleges garanciális eseteket vagy a tévedésből eredő problémákat. Az ügyfélszolgálat elérhető, és tud magyarul. Ezzel szemben a külföldi, sokszor kínai boltok háttere számos esetben kétséges, és nehézségekbe ütközhet a garanciális ügyintézés. A magyar nyelvről a legtöbb esetben még csak nem is hallottak, és az angollal is hadilábon állnak.

További fontos tény, amely a magyar webshopok malmára hajtja a vizet, az a gyorsaság. Bár a külföldi shopok lehetnek olcsóbbak, egy telefontok esetében ez nem jelent jelentős különbséget. Mire azonban a megrendelt termék átvergődik a határokon, vámokon és ügyintézéseken, akár több hét is eltelhet. Ezzel szemben számos magyar top webáruház saját készlettel rendelkezik, ami életmentő lehet, ha már a kezünkben a százezres okostelefon, de elfelejtettük előre beszerezni a telefontokot hozzá.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek