Hogyan szoktasd rá a cicádat az alom használatára?

iho   ·   2024.04.03. 12:00

Ha van valami, amit a cicás gazdik előszeretettel dörgölnek a kutyatulajdonosok orra alá, akkor az az, hogy az ő kedvencüket bizony nem kell kivinni a kertbe vagy az utcára naponta többször ahhoz, hogy elvégezzék a kis- és nagydolgukat, hiszen az alom használatával teljesen szobatisztává válnak. 

De azért ne feledkezzünk meg arról, hogy itt is akad némi teendője a gazdinak, akár a rászoktatásról, akár a Petguru kínálatából megfelelő alom kiválasztásáról, akár a macska illemhely tisztán tartásáról van szó.

Hogyan tanítsd meg az állatot a használatára?

A macskák eléggé öntörvényű állatok, nem lehet őket olyan könnyen engedelmességre bírni, mint a kutyákat, ugyanakkor az alom használata ösztönösen beléjük van kódolva. 

Hisz a cicák nem hagyják csak úgy ott a végterméküket, “mint eb a Szaharát”, hanem elkaparják. Ehhez viszont az kell, hogy olyan helyre ürítsenek, ahol ezt meg is tudják tenni. Mint például a macskaalom. 

Ezért könnyen előfordulhat, hogy nem is kell tenned semmit, mert a kiscica magától felfedezi az illemhelyét, és ott végzi el a dolgát. Ilyenkor ne maradjon el a dicséret, a pozitív megerősítések ugyanis nagyban hozzájárulnak a helyes viselkedési szokások kialakításához. 

Ha azonban biztosra akarsz menni, akkor evés és alvás után rakd a cicust az alomtálcába, és a mellső lábacskáit megfogva kezdd el finoman kaparni az almot. Ha az állat szaglászni kezd, majd heves ásásba fog, akkor nyert ügyed van, tudja, mi célt szolgál a macska WC. 

Néhány ilyen alkalom után már teljesen önállóan használja majd, csupán arra figyelj, hogyha átrakod máshová a tálcát, akkor az új helyen is ismételd meg az előbbit, így a cica megjegyzi, hol kell mostantól elvégeznie a dolgát.

Tiszta alom, boldog macska

A macskák meglehetősen kényesek a tisztaságra. Gyakran mosakodnak, és kerülik a rossz szagú, piszkos helyeket. Mint amilyen például az elhanyagolt alomtálca. Ezért fontos napi feladatod lesz az illemhely tisztán tartása. Hisz te sem szeretsz koszos, büdös WC-t használni ugye?

Kis kedvenced ugyanígy van ezzel, és ha nem találja elég higiénikusnak az almot, akkor máshol, például a padlón vagy az ágyon végzi majd a dolgát. Minden nap legalább 1-2 alkalommal szedd ki az összecsomósodott részeket egy lapát segítségével, hetente egyszer pedig mosd tisztára a tálcát, és cseréld le a teljes almot. 

Ha nem fűlik a fogad ehhez a feladathoz, akkor érdekességként eláruljuk, hogy ma már léteznek okos macska WC-k is, amik öntisztítóak és mobiltelefonról vezérelhetőek. Persze elég drága mulatság egy ilyen high-tech illemhely, viszont megszabadít a mindennapos alomtakarítás nyűgjétől. 

Hol legyen a tálca helye?

Mert természetesen nem mindegy az sem, hogy hol helyezkedik el a cica WC! Fontos, hogy távol legyen az etető- és itatótálaktól, csendes, félreeső helyen, és gondoskodni kell arról, hogy a macska éjjel-nappal hozzáférjen. 

Ezért nem a legjobb választás a fürdőszoba vagy a mellékhelyiség, hiszen amikor valaki a családból épp zuhanyzik vagy trónol, akkor becsukja az ajtót, és a cica nem tud bemenni, ha rátör a szükség.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek