Melyik Airpods fülhallgató való nekem?

iho   ·   2023.11.10. 08:55
04_airpods

A klasszikus walkman a maga idejében óriási erővel robbant be a zenekedvelők életébe. Új volt, innovatív, nem kellett egy komplett magnót cipelni, és bárhol élvezhette az ember a fülében csengő zenét. Már azt hittük, ezt nem lehet fokozni, egészen az első discmanek megjelenéséig. Ugyan ez már nehezebben (azaz egyáltalán nem) fért be a zsebbe, de elfelejthettük a kazetták elemzabáló tekerését. Gombnyomással válthattunk számot, viszont a hirtelenebb lépéseknél megcsúszó lemez miatt még ez sem volt tökéletes. Ezt váltották az mp3 lejátszók, zömében még mindig cserélgethettük bennük az elemeket, és azt hittük, hogy innen már tényleg nincs tovább. Kényelmes volt, aprócska, nem húzta a zsebünket, a kezelése egyszerű volt. Mp3 lejátszáson kívül viszont másra nem igazán voltak jók.

Aztán a mobiltelefonok tárhelye elkezdett növekedni „sokgigásra”, ami lehetővé tette, hogy erről zenéljünk. Ma már a mobiltelefon mindenre jó, a kajarendeléstől a bankoláson át, a filmezésig. Adja magát, hogy zenét is erről hallgassunk, hiszen ez mindig nálunk van.

A vezetékes fülesek előnye, hogy nem igényelnek külön töltést, rádiózásra is jók, viszont hatalmas hátrányuk, hogy vezetékesek. Ez egy egyszerű sétánál is kényelmetlen, aktív mozgásnál, mint például a futás pedig egyenesen bosszantó tud lenni. A vezeték nélküli technológia persze nemcsak akkor jó, ha kocogsz, hanem otthon a lakásod falai között is. Ha telefonálnál, vagy telefonról hallgatnál zenét, podcast-et, de közben bármilyen más dolgod van, a kb. 10 méteres hatótáv lehetővé teszi, hogy a lakásban szabadon mozogva tedd ezt! Anélkül, hogy a telefonhoz vagy egyéb kütyüdhöz lennél kötve. Ha Apple környezetet építettél ki magad körül, akkor adja magát, hogy mit válassz: Airpods.

Airpods típusok

Az Apple AirPods sorozat olyan vezeték nélküli fülhallgatók családját képviseli, amelyek a prémium minőségű hangzás, a kényelem és az egyszerűség jegyében készültek. Az AirPodsok különböző típusai között találunk fejlettebb és alapvetőbb modelleket, amelyek különböző igényeket elégítenek ki.

AirPods (1. és 2. generáció): Ezek az eredeti AirPodsok bevezetésükkor forradalminak számítottak a vezeték nélküli fülhallgatók piacán. Mindkét generáció hasonló kinézetű és funkcionalitású. Az AirPods 2. generáció az eredeti AirPodsok továbbfejlesztett változata. Ezek a fülhallgatók megtartják a hagyományos AirPods dizájnt, és egyesítenek olyan új funkciókat, mint a H1 chip, ami javítja a kapcsolatot és a hangminőséget, valamint a vezeték nélküli töltéstámogatást. Bluetooth 5.0-val kapcsolódik az Apple kütyükhöz, és akár 5 órán keresztül elmuzsikál egy töltéssel.

Az AirPods 3. generáció elődeihez képest további fejlesztésekkel rendelkezik. Ezek a fülhallgatók jelentősen jobb hangminőséget kínálnak az előző generációhoz képest. Az adaptív EQ funkció segítségével még tisztább és gazdagabb hangzást élvezhetünk. A továbbfejlesztett vezeték nélküli töltési lehetőségnek hála, akár hat órán keresztül is duruzsol a fülünkbe. Szintén bluetooth 5.0-val kapcsolódik, viszont ez már izzadság- és vízálló is (IPX4), azaz sportoláshoz, kültéri tevékenységhez is bátran használható.

Az AirPods Pro egy lépéssel tovább megy az élményben. Aktív zajszűrés funkcióval is fel van vértezve, ami kiválóan szigeteli el a környezeti zajokat, így még mélyebb és tisztább hangzást biztosít. A cserélhető szilikon fülharangoknak köszönhetően sokkal testreszabhatóbb, jobban illeszkedik a fülbe. Ezek több méretben kerülnek a dobozba, és nemcsak kényelmesebb, hanem a passzív zajszűrést is remekül ellátják. Magasabb védettségi szinten társaihoz képest (IP54, por/izzadság/vízálló), bluetooth 5.3-mal kapcsolódik a többi kütyühöz, és akár 6 óráig bírja egy töltéssel.

Az AirPods Max kakukktojás, ez ugyanis egy teljes méretű fejhallgató, amely a professzionális zenehallgatók és hangmérnökök számára is ideális lehet. Kiemelkedő hangminőséget, zajszűrést és kényelmet nyújt, de nagyobb mérete és súlya miatt kevésbé hordozható, nem lehet csak úgy zsebrevágni. Cserébe viszont akár 20 órányi üzemidővel kecsegtet!

A fülesek esetében a vezérlésben (például koppintások száma, érintés- és bőrérzékelés) is típusonként eltérő lehetőségekkel számolhatunk. Ha már számolás, az AirPodsok vásárlásakor fontos szempont az ár-érték arány figyelembevétele. Az újabb modellek általában több funkciót kínálnak, de az alap modellek is kiváló minőségű zenehallgatást biztosítanak. Azt tartsuk szem előtt, hogy mire van szükségünk, mire fogjuk használni.

Az ár és a funkciók összehasonlítása segít eldönteni, hogy melyik típus lenne a legmegfelelőbb a számunkra. Ha kedvező árú, ugyanakkor kiemelkedő minőségű vezetékes Earpods is szóba jöhet, akkor az Apple ilyet is kínál. Bármelyikre is esik a választás, gondolj az extra védelemre. Mivel igen drága kiegészítőről van szó, érdemes tutira menni, és ütésálló páncéltokkal védeni. Természetesen mindenképp ügyelj arra, hogy a választott kiegészítő kompatibilis legyen az eszközöddel!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek