Mi a teendő, ha külföldön tör ránk a fogfájás?

iho   ·   2023.02.06. 18:10
00_fogfajas
Tervezzünk előre!

Egy külföldi utazás szuper dolog, hiszen rengeteg új tapasztalatra tehetünk szert, új embereket ismerhetünk meg, önállóbbá válhatunk és a problémamegoldó készségünk is javulhat. Emellett közelebb kerülhetünk egy számunkra addig ismeretlen kultúrához, érdekes gasztronómiai és más kalandokban vehetünk részt. Mindezt azonban beárnyékolhatja, ha valamilyen egészségügyi probléma üti fel a fejét, amikor elutazunk.

Különösen kínzó lehet például a fogfájás – ám nem kell azonnal kétségbe esnünk, ha ilyesmit tapasztalunk. Amennyiben az út előtt megteszünk néhány előkészületet, akkor már nem érhet minket nagy kellemetlenség, de akkor sincs minden veszve, ha kicsit felkészületlenül tör ránk a baj.

Amikor külföldre utazunk – legyen az egy üzleti út vagy egyszerű kikapcsolódás –, nem érdemes megfeledkezni az utasbiztosításról. Különösen igaz ez akkor, ha valamilyen sporttevékenységet is tervezünk végezni az út során, például búvárkodnánk vagy síelnénk. Szerencsére ma már több típus közül is választhatunk, és megtalálhatjuk azt, ami számunkra a leginkább megfelelő.

Amikor Európán belül utazunk, akkor elég lehet az Európai Egészségbiztosítási Kártya is. Ezzel az EU bármely tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban is igénybe vehetjük az egészségügyi ellátást, ha szükségünk van rá. Ezt ráadásul úgy tehetjük meg, mintha mi is az adott országban lennénk biztosítva. Ha elhagyjuk Európát, akkor érdemes lehet további lehetőségek után kutatni. A legtöbb biztosítónál elérhető többféle utasbiztosítás is, illetve egyes bankok a dombornyomott kártyáikhoz gyakorlatilag ingyenes biztosítást adnak. Nézzünk utána, hogy a mi bankunknál ez lehetőség-e!

De a bőrönd összepakolásánál sem szabad megfeledkezni arról, hogy érhetnek minket váratlan egészségügyi problémák. Tegyünk be olyan gyógyszert, amelyről tudjuk, hogy be szokott válni komoly fájdalom esetén is. Nem érdemes arra apellálni, hogy külföldön majd beszerezzük, ha kell, hiszen ahová megyünk, nem feltétlenül kapható a számunkra hatásos típus.

Amennyiben pedig hosszú időre megyünk el, mindenképp látogassunk el előtte a fogorvosunkhoz még időben. Így kiszűrhetjük az esetleges későbbi problémákat és kezeltethetjük is azokat.

Ha beüt a krach...

Amikor külföldön fogfájással szembesülünk, jó tudni, hogy a különböző esetekben milyen lépéseket kell tennünk – ennek a problémának ugyanis számos fajtája van. Például: ha a fájdalom csak enyhe, és a repülés után jelentkezik, akkor sejthetjük, hogy csak a nyomáskülönbség áll a hátterében. De ha csak arról van szó, hogy éppen növésben van a bölcsességfogunk, esetleg pont nemrég húzták meg a fogszabályzónkat, akkor sem nem kell feltétlenül orvoshoz fordulni. Lehet, hogy néhány fájdalomcsillapító tabletta vagy italpor megoldja a gondot, ami aztán el is múlik. A lényeg: ne pánikoljunk azonnal!

Amikor viszont már komolyabb gonddal állunk szemben, például kiesik egy, esetleg több fogunk, meglazul vagy kiesik a tömésünk, vagy éppen letörik valamelyik fogunk, akkor cselekednünk kell. De igaz ez akkor is, amikor elkezd feldagadni az ínyünk, illetve orcánk vagy akkor, amikor elviselhetetlen erővel tör ránk a fogfájás. Ilyenkor tehát lépnünk kell – de mit tegyünk?

Ha biztosítva vagyunk, és úgy jelentkeznek a fenti tünetek, akkor csak fel kell hívnunk a biztosító által megadott telefonszámot, amelyen eligazítanak a további teendők kapcsán. Elmondják, hogy hová kell mennünk, mit kell magunkkal vinnünk, milyen dokumentumokat kell előkészítenünk. Később pedig az intézménytől kapott leletek alapján a biztosító kifizeti majd a költségeinket. Ugyanez igaz azokra is, akik a pénzintézetük által automatikus biztosítást élveznek.

Az EU-kártyával rendelkezők ilyen esetben pedig csak látogassanak el a kiválasztott egészségügyi intézménybe – természetesen ez az államiakra vonatkozik. Ha tanácstalanok, hogy pontosan hova kellene fordulniuk, akkor bármikor felkereshetik az adott országban a magyar küldöttséget, ahol ilyen esetekben is rendelkezésre állnak és tanácsokkal látják el az állampolgárokat.

Amennyiben az utazásunk nincs semmilyen módon biztosítva, a helyzet egy kissé bonyolultabb – nemcsak az asszisztencia hiánya miatt, hanem azért is, mert lehet, hogy mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlnunk. Ilyen esetekben a hotel dolgozóinál, kint élő ismerősöknél, esetleg online fórumokon tudunk érdeklődni, hogy hová érdemes fordulnunk a problémánkkal. A kiválasztott egészségügyi intézményben – ilyenkor alapvetően a magánszektor lehet a megoldás – személyes iratok bemutatása után el tudnak látni, de a fizetést meg kell oldanunk.

Kerüljük a kétségbeesést!

A legrosszabb, amit tehetünk egy ilyen helyzetben, hogy bepánikolunk. Ne feledjük, ez nem fogja megoldani a gondjainkat, sőt, inkább csak tetézi azokat. Igyekezzünk megőrizni a nyugalmunkat, ha van utazótársunk, akkor nyugodtan támaszkodjunk az ő segítségére. Persze magunk is könnyen megoldhatjuk a váratlan fogfájást vagy más kellemetlenséget – különösen, ha megtettük a fent felsorolt óvintézkedéseket!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek