Miért ellenőrizzük rendszeresen az autópálya-matricánk érvényességét?

iho   ·   2024.03.01. 12:00

Az ellenőrzés létfontosságú, ugyanis rengeteg kellemetlenséget elkerülhetünk általa. A jogszabály kimondja, hogy a matricát már a fizetős szakaszra történő felhajtás előtt be kell szereznünk. 

Ellenkező esetben komoly pénzbírságra számíthatunk. Éppen ezért érdemes indulás előtt elvégeznünk az ellenőrzést. A VoxPay alkalmazáson keresztül egyszerűen megvásárolhatjuk a szükséges matricát. 

Hogyan ellenőriznek a hatóságok?

Többféle módon is elvégezhetik az ellenőrzést, az egyik például, hogy random megállítanak, és kérik, hogy igazoljuk a jogosultságunkat. Emellett mobil vagy fixen kihelyezett eszközök segítségével is megállapítható a matricánk megléte, érvényessége. A forgalmi rendszám és a díjkategória alapján ellenőriznek. 

Amennyiben a VoxPay appon keresztül vettük meg, úgy a visszaigazoló e-mailt is fontos megőrizni. A későbbi jogviták elkerülése érdekében célszerű a lejáratot követően további 2 évig megőrizni. Természetesen az appon belül is ellenőrizhető az érvényesség. Készüljünk fel, hogy a fizetős útszakaszokon bárhol ellenőrizhetnek, akár a pihenőknél is. Legyünk mindenképpen előrelátóak, és ne kockáztassunk!

A jogosulatlan úthasználat körülményei

Az egyik legnyilvánvalóbb, amikor nem rendelkezünk érvényes autópálya-matricával, szintén jogosulatlanul vesszük igénybe az autópályát, ha a matrica nem a megfelelő díjkategóriára szól, illetve ha a rendszámunk nem egyezik a feltüntetettel, valamint lejárt a matricánk, vagy még nem kezdődött meg az érvényességi időtartam. Büntetésre számíthatunk akkor is, ha a forgalmi rendszámban lévő jelzés nem egyezik a matricán lévő felségjellel. 

60 perc áll rendelkezésünkre a fizetős szakaszra lépéstől, hogy jogosultságot vásároljunk, ez módot kínál arra, hogy valós igényeinkhez igazíthassuk az utazási tervünket, emiatt is jelenti a legjobb megoldást a VoxPay mobilapplikációja, amely által bárhol, bármikor megvásárolhatjuk a matricánkat.

Milyen pótdíjakra számíthatunk?

A fent említett jogosulatlan úthasználat esetében pótdíjat kell fizetnünk, amelynek mértéke különböző attól függően, hogy melyik gépjármű-kategóriába tartozunk. Például a D1, D2 és U esetében 21830 forint. 

Amennyiben az irányadó díjkategóriához képest alacsonyabbhoz rendelkezünk jogosultsággal, akkor a különbözet megfizetésére köteleznek. 

Láthatjuk, hogy nem kis összegekről van szó, ráadásul minek kockáztatnánk, ha pillanatok alatt, egyszerűen hozzájuthatunk a szükséges autópálya-matricához a VoxPay alkalmazáson keresztül. Csupán az okostelefonunk kell hozzá, ezzel pedig nagyobb fokú szabadságot, rugalmasságot kapunk, hiszen időt és energiát spórolhatunk, ugyanakkor nem köt bennünket a helyszín és az idő.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek