Miért használj OSB lapot?

iho   ·   2023.04.01. 12:00

A burkolóanyagok az építkezések során gyakran használt faanyagok, amelyek legismertebb típusa az OSB lap, azaz szálirányított elrendezésű lap. A rétegelt lemez mellett az OSB lap viszonylag olcsó, jó minőségű burkolóanyagnak számít, amit sok célra felhasználhatsz.

Miben különbözik az OSB lap a rétegelt lemeztől?

Az OSB lap és a rétegelt lemez eltérő gyártási technológiával készül. Az OSB lapot kéregtelenített faanyagból készítik úgy, hogy három réteget ragasztanak össze, egymásra merőlegesen. 

A folyékony állapotú műgyanta ragasztó beszivárog a fa pórusaiba, így nagy felületen alakul ki a kötés. Ezután magas nyomáson összepréselik a rétegeket. Az OSB lap vízállóság tekintetében különböző típusokban készül. A Káplár fatelepen kapható OSB lapok mérsékelten vízállóak, normál és nútféderes kivitelben érhetőek el. 

A cég az OSB lemezek mellett nyír és csúszásmentes rétegelt lemezt is forgalmaz. Ezeknek a gyártása farönkökből - speciális előkezeléssel és technológiával - készített furnérlemezek összeragasztásával, majd nagy nyomáson való összepréselésével történik. Mindkét burkolóanyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai, ennek megfelelően kell felhasználni őket. 

Mi a különbség a normál és nútféderes OSB lap között?

A nútféderes OSB lapok oldalát úgy alakítják ki, hogy a lemezek résmentesen illeszthetőek legyenek egymáshoz. Ezáltal a nútféderes OSB lap stabilabb, és mivel kisebb táblaméretben kapható, könnyebb a súlya is. Így praktikusabb felhasználást tesz lehetővé, és könnyebben tudsz vele dolgozni. Azzal azonban számolnod kell, hogy nem minden méretben kapható ez a típus.

Milyen méretekben kapható OSB lap?

Normál kivitelű OSB lapokat az egészen vékony 6 és 8 mm vastagságtól kezdve, a 10, 12, 15, 18, 22, 25 cm vastagságon át, az extra vastag 30 és 40 mm vastagságig készítenek. A vékonyabb változatok  rugalmasabbak, de kevésbé strapabíróak. Ezeket elsősorban fal- és mennyezetburkoláshoz, szarufák alá, a tető alsó síkjába történő beépítésre használhatod. 

A közepes vastagságú OSB lapok, amelyek már masszívabbak, falburkoló elemként vagy zsaluzáshoz is megfelelnek. Az extra vastag OSB lapokból pedig járófelület, járműplató, dobogó vagy színpadborítás is készülhet, hiszen nagy a teherbíró képességük. 

A nútféderes kialakítású OSB lapok 12, 15, 18, 22 és 25 mm vastagságban kaphatók. Általánosságban elmondható, hogy minél vastagabb az OSB lap, annál kevésbé rugalmas, viszont annál szilárdabb és terhelhetőbb. Ugyanakkor a méret növekedésével a termék ára is növekszik, ezért érdemes mindig azt a vastagságot megrendelni, amelyik megfelel a felhasználási követelményeknek.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy a te építési céljaidnak melyik méretű OSB lap felel meg, keresd bizalommal a cég ügyfélszolgálatának szakembereit, vagy érdeklődj személyesen valamelyik telephelyükön. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek