Miként lehet hosszútávon motiváltnak maradni?

iho   ·   2023.10.01. 12:00

Mitől lesz valaki motivált és adott esetben mitévő legyél, ha jelenleg egyáltalán nem ezt tapasztalod magadon? Van-e titka, bevált módszere vagy receptje a motiváció fenntartásának akár éveken át?

Előbb utóbb mindenki életében előkerülhetnek ezek a kérdések, aki csak dolgozni kezd, vállalkozást alapít, vagy karriert igyekszik építeni. Úgyhogy ezen a ponton jöhet igencsak jól a bejegyzés elolvasása, amit szívből tudunk javasolni.

Minél jobban szervezed a feladataid, annál könnyebben maradsz motivált

Sokak számára az időigényes, kevésbé izgalmas, apró-cseprő feladatok cunamija okoz látványos motivációvesztést. Holott ez aránylag könnyen megelőzhető, ha elkezdesz tudatosan odafigyelni arra, hogyan dolgozol.

Eszközoldalról ennek olyan fejlett megoldásai vannak, mint a MiniCRM vagy egyéb projektmenedzsment szoftverek. Ezek nagyban segítik, hogy az automatizálható és rendszerezhető feladatokkal ne kelljen újra és újra foglalkoznod.

A folyamat varázsa, hogy értékes időt nyersz, közben pedig még jobb eredménye is lehet a munkádnak. Nem beszélve annak a lehetőségéről, hogy a felszabadult kapacitásnak hála a motivációd szárnyakat kaphat.

A motiváltság valójában hozzáállás kérdése

Olyannyira, hogy nem árt hozzá némi önismeret sem. Ha nem úgy állsz neki dolgozni, hogy szívesen foglalkozol a feladataiddal, akkor mindenekelőtt magadban érdemes keresni azokat a bizonyos miérteket.

Túl sok a terhelés? Nem érzed, hogy a munkád értékes lenne? Netán a jövőképedhez nem tudod sehogyan sem illeszteni azt, amivel jelen állás szerint a napjaid 6 vagy 8 órájában foglalkozol?

Ha megvannak a válaszaid, próbálj meg madártávlatból tekinteni a helyzetre. Ismerd fel, mi tesz boldoggá, és mitől vagy motivált. Van, aki a fejlődést, az előrelépést keresi, mások az anyagi biztonságot. Neked kell egyénileg megtalálni magadban a feleletet minderre.

A motiváció hullámzása valahol természetes folyamat

Senki sem érzi magát a munkájának minden percében 100%-os motiváltsági szinten. Ahogyan az sem reális, hogy a 8 órás műszak minden percében a hátad közepére kívánd azt, amivel foglalkozol.

Ha egy ideje már nem hoz lázba a munkaköröd, akkor áss a miértek mélyére. Aztán vizsgáld meg, jó eséllyel mi lendítheti előre a dolgot. Jobb szervezés? Kevesebb terhelés? Vagy talán a váltás?

Sokszor már önmagában az is pozitív változást indít el, ha tartasz egy alapos helyzetértékelést. Amennyiben a megoldás lehetséges módját is feltérképezted, akkor pedig cselekedj. Merthogy a motiváltság általában azokra jellemző, akik aktívan teszik a dolgukat, és proaktívan állnak a változáshoz.

Bízunk benne, hogy ez a rövid motivációs gyorstalpaló a hasznodra válhat. Fel a fejjel akkor is, ha most még nem igazán látod a fényt az alagút végén. Jönni fog az, hogyha aktívan elkezded keresni.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek