Milyen az élet Vallettán turistaként?

iho   ·   2024.04.01. 12:00

Ha szereted a romantikus macskaköves, dimbes-dombos utcácskák hangulatát, ahol sok látnivalót is megtekinthetsz, akkor Valletta a neked való város. A nagyjából minden ház homlokzatán megjelenő beépített erkélyek egészen különleges hatást nyújtanak, amelyeknek korábbi funkciójáról is érdemes említést tenni. 

Ezek az erkélyek arab eredetűek, és azért épültek, hogy az asszonyok tudjanak nézelődni otthonuk védelméből, ne legyenek teljesen elzárva a külvilágtól. Mivel férjük nélkül nem hagyhatták el lakóhelyüket, ezért ez egy kitűnő alternatíva volt arra, hogy láthatatlanul is kapcsolódjanak a kinti élethez. 

Valletta látnivalóiról a Wanderers cikkében is olvashatunk, amelyből megtudhatjuk, melyek azok a nevezetességek, amiket semmiképpen sem szabad kihagynunk, ha erre járunk. Valletta egy nagyon különleges város, amelyet a világ egyik leghatalmasabb erődítménye vesz körül. 

A sokszínű Valletta

Málta nyüzsgő, élettel teli fővárosa tele van kulturális érdekességekkel is. Történelmi látványosságokban sincs hiány, de ha gasztronómiai élményekre vágysz, akkor is akad jó néhány Michelin csillagos étterem, ahol fenséges ételeket kóstolhatsz. 

Tengerparti nyaralásra is van lehetőséged, de ebben az esetben válaszd a nyári hónapokat! Tavasszal és ősszel jó nagyokat kirándulhatsz a környéken, ilyenkor nincs olyan forróság, és a tömeg sem akkora. 

A főváros könnyedén megközelíthető repülőgéppel, mert a sziget közepén elhelyezkedő nemzetközi repülőtértől mindössze 5-10 perc autóútra van. Tömegközlekedéssel vagy taxival is gyorsan eljuthatsz a reptérről gyakorlatilag bárhova. 

Szórakozás Málta fővárosában

Vallettában az éjszakai élet sem unalmas, trendi bárok sokaságait járhatod végig, ahol főleg 30 év felettiek szórakoznak. A menő diszkókban és klubokban hangosabb zenével várják a fiatalokat, a tömeg gyakran az utcáig nyúlik, annyian vannak. 

A máltaiak vendégszeretetete híres, de Valletta lakossága alig pár ezer fő, úgyhogy főszezonban gyakorlatilag több a turista, mint a helyi lakos. A hivatalos nyelv az országban a máltai és az angol, de sokan beszélnek olaszul vagy franciául, némelyek pedig arabul. 

Hogyan viselkedj Máltán?

A kegyhelyeket illik megfelelő öltözetben felkeresni, ezt az idegenektől is elvárják a máltaiak, mivel nagyon fontos számukra a vallás. Ők maguk szeretnek szerényen öltözködni. Ha a házukba lép valaki, nem árt levennie a fejfedőt.

Ha valakit vendégségbe hívnak, az mindig különleges alkalomnak számít a háziak számára, ezért a vendégnek is fel kell készülnie a látogatásra. Ebéd- vagy vacsorameghívás esetén illik megtisztelni a vendéglátót valamilyen ajándékkal. Ahogy nálunk is, Máltán is a bor, a csokoládé és a virág a legkézenfekvőbb ilyen helyzetben. 

A máltaiak szívesen beszélgetnek könnyed, általános témákról, politikai vitákba azonban nem érdemes keveredni velük. A vagyoni helyzettel nem szép dolog felvágni előttük, a dicsekvés a szemükben nem éppen erény. A káromkodást pedig végképp kerüld el a társaságukban, mert az számukra rendkívül sértő!


(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek