Nem mindegy, milyen autógumi-méretet választunk

iho   ·   2023.10.03. 12:00

A járművek egyik legfontosabb alkatrésze az abroncs, ami az aszfalttal érintkezik. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kerül fel az autóra, mivel az nagymértékben befolyásolja a vezethetőséget, a kanyarodás hatékonyságát és a féktávot is. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk a gumiabroncsméretekre.

Kövessük a gyári előírásokat

Az egyik legnagyobb probléma, ha valaki szeretne kísérletezni és olyan abroncsot szerel fel az autóra, ami a gyári útmutatás szerint nem felel meg az autónak. Ezzel nagy kockázatot vállalunk és szakértői segítség nélkül nem is érdemes ezzel próbálkozni. Pláne, hogy így még a műszakin sem fog átmenni a jármű. A méretet a felni is befolyásolja, amit könnyedén be lehet szerezni a Gumiflexnél is.

A gumiabroncs helyes használata ott kezdődik, hogy kiválasztjuk a jármű számára megfelelő kialakítást. Ezt sok minden befolyásolhatja, kezdve azzal, hogy éppen téli vagy nyári szettről van szó. Ezek mérete is eltér, de erre a funkcionalitás miatt van szükség. A kisebb, keskenyebb gumi sokkal jobban működik havas, jeges időjárási körülmények között. Ezzel szemben nyáron nagyobb felülettel rendelkező abroncsra van szükség, hogy a tapadás minél nagyobb legyen.

Ma már több tucat márka több száz termékei közül válogathatunk, ezért is lehet könnyedén eltévedni a hatalmas kínálatban. A legjobb kiindulási alap, ha követjük a gyári ajánlásokat, iránymutatásokat. Fontos, hogy ennek megfelelő méretű abroncsot válasszunk, mivel így érhető el az előírt hatékonyság és teljesítmény. A gumi rengeteg tényezőre van hatással: az autó irányíthatóságától kezdve a féktávon át egészen az üzemanyag-fogyasztásig. Hogy minden területen megfelelően tudjon teljesíteni a jármű, érdemes odafigyelni a gumiabroncs minőségére is.

Hogyan határozható meg egy abroncs mérete?

Ha megnézzük egy gumi elnevezését, mindegyiknél felfedezhetünk egy számsort. Ott van például a 315/60 R22.5. Ez elsőre valami azonosítónak tűnhet, de a gyakorlatban az abroncs méretét mutatja meg. Az első szám, esetünkben a 315 a gumi legszélesebb pontját jelenti, milliméterben. A második szám a profilmagasságot mutatja meg százalékos formában a szélességhez képest. A harmadik paraméter pedig a kerékméret, a gumiabroncs átmérője, azaz 22.5 hüvelyk.

Ez a három szám minden abroncs nevében megtalálható, hogy egyszerűbb legyen a tájékozódás.

A legnépszerűbb gumiméretek

Vannak olyan méretek, amelyek az autók többségén megtalálhatóak. Általában 16-18 colos abroncsokkal fogunk találkozni az utakon. Az egyik legelterjedtebb, amit kis és kompakt autóknál használnak, az a 175/65R14. A 225/45R17 a sportos változat, míg SUV-oknál a 235/55R18 a közkedvelt.

Függetlenül attól, hogy mekkorára van szükség, a legjobb az, ha a beszerzés előtt mindenképpen konzultálunk egy szakemberrel, hogy garantáltan a megfelelő szett kerüljön fel a járműre. Az abroncsok állapotát is érdemes rendszeresen ellenőrizni, legalább minden szezon előtt.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek