Öntözéssel a szebb kertért

iho.hu   ·   2024.06.07. 12:00
https-__www.bestmarkt.hu_ - 2024 június - Cikk13

A talaj nedvessége mindig kritikus tényező a növények szempontjából. Egy forró, száraz nyáron különösen fontos az öntözés. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és mennyit öntözünk, hiszen a túlöntözéssel akár el is pusztíthatjuk növényeinket. 

Egyszerűen hatékony

Egyes esőztetőkkel akár 15 méternél is szélesebb körben tudunk hatékonyan locsolni. Ilyen esőztetőket találunk a BestMarktnál is, legyen szó akár egy impulzus esőztetőről, akár négyszög vagy köresőztetőről.

De hogy melyik mit is jelent? Az impulzus esőztető egy locsolótömlőt jelent, amit a föld felszíne felett kell elhelyeznünk. Ezen egymástól azonos távolságra lyukak vannak, és ha beindítjuk a vizet, finom szitálással négy méteres hatótávolságban kijuttatják a talajra. Ideális választás akár üvegházakban is, de a keskenyebb füves területek és veteményesek is jó hasznát vehetik. 

A négyszögesőztetőkkel pontos területeket tudunk behatárolni, és ezeket egyenletesen locsolni. Míg a harmadik kategóriába azok az esőztetők tartoznak, melyek hatósugara kör alakú. A BestMarkt kínálatában fellelhető esőztetők megkönnyíthetik a dolgunkat, ha kertészkedünk. Hisz a forró nyári estéken nem kell még időt tölteni az öntözéssel. Elég csak bekapcsolni az esőztetőt. 

Hogyan is locsoljunk?

Egy-egy nyári zápornak örülhetnek a növények, azonban nem mindig esik az eső. Sőt, a hirtelen jött záporok néha nem is hullatnak annyi esővizet, mint gondolnánk. Épp ezért érdemes figyelni a talaj nedvességét, és persze a növényeink állapota is jelzi, hogy ha eljött a locsolás ideje. 

Soha ne locsoljunk a tűző napon, hisz a vízcseppekről visszatükröződő napsugárzás kiégetheti a növényeinket. Az esőztetéshez válasszuk a kora délelőtti vagy a kora esti órákat. 

A növények vízigénye

Fontos szempont, hogy figyelembe vegyük az egyes növények vízigényét. Az egynyári virágok például sekély gyökerűek, számukra igen előnyös a gyakori öntözés, különösen az ültetést követő első négy-hat hétben. Két-háromnaponta tanácsos megöntözni ezeket a virágokat. Úgy tudjuk megállapítani, ha az ujjunkat a földbe dugjuk, ha a felső pár centiméter száraz, eljött az öntözés ideje. 

A cserepes és ládákban nevelt növények gyorsan kiszáradnak, ezeket valószínűleg minden nap meg kell öntözni. Az évelő virágokat elég általában heti kétszer locsolni, igaz ez a rózsafélékre is, melyeknek heti két-három öntözésre van szükségük. 

A fák és bokrok esetében az ültetést követő első két hónapban heti két-három öntözés az ideális, utána heti egyszer elég. A füvet se öntözzük minden nap, elég hetente háromszor. A ritkább, intenzívebb öntözés arra ösztönzi a fű gyökereit, hogy mélyebbre nyúljanak. Így lesz a gyep ellenállóbb. 

Az öntözésben nagy segítségünkre lehet egy esőztető. Választás előtt legyünk tisztában a pontos méretekkel, tehát azzal, hogy mekkora területet szeretnénk öntözni. És mindenképp válasszunk minőségi, tartós, UV-álló esőztetőt, hisz ezek azok, melyeket hosszú távon tudunk használni.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek