Szelepszár szimering cseréje: gyorsan beszerezhetjük a szükséges alkatrészeket

iho   ·   2024.04.05. 12:00

A robogókban, motorokban rengeteg olyan apró alkatrész található, mint a szelepszár szimeringek. Ennek a kis elemnek az elsődleges feladata az, hogy az olaj átjutását a szelep vezérléstől az égéstérbe megakadályozza. Folyamatos terhelésnek van kitéve, így bizonyos időközönként a cseréjét is meg kell ejteni.

Milyen hibákkal találkozhatunk?

Természetesen a legjobb, amit tehetünk, ha nem várjuk meg, amíg a problémák jelentkeznek, hanem rendszeresen ellenőrizzük, hogy milyen állapotban vannak az alkatrészek. Ha cserélni kell, az sem jelent nagy kihívást, mivel az alkatreszekrobogohoz.hu webáruház tömítések, szimeringek kínálatából egyszerűen be tudjuk szerezni a szükséges elemeket, kiegészítőket és eszközöket. Az egyik leghatékonyabb teszt, amit elvégezhetünk, az az úgynevezett hideg motorteszt.

Ennek a lényege, hogy a motort egy ideig nem használjuk, például egy teljes éjszakán át, hogy a szelepszár szimering garantáltan kihűljön. Amint beindítjuk a gépezetet, akkor a szimering össze fog húzódni. Ha esetleg meg van sérülve a tömítés, akkor kis rés található rajta, így a maradék olaj a szelepfedél tetején fog leülepedni. Ahogy beindul a motor, a kipufogóból kék színű füst fog kijönni, ha a maradék olaj a sérült szimeringen keresztül bejutott az égéstérbe. A kékes füst az égett olaj miatt alakul ki, és egyértelműen jelzi, hogy bizony cserélni kell a tömítést, szimeringet.

A kék szín néhány perc után “kitisztul” majd a kipufogó füstből. A megnövekedett füstmennyiség is arra utalhat, hogy a szimering elhasználódott, vagy megsérült. A nagyobb olajfogyasztás hátterében is a szelepszár tömítés állhat. Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, akkor minél hamarabb orvosolni kell a problémát, mivel a károsanyag-kibocsátás is nagymértékben növekedhet.

Egyszerűen megrendelhetjük a szükséges alkatrészeket

Függetlenül attól, hogy tömítésre, szelepszár szimeringre vagy más elemre van szükségünk, az online térben pár kattintás alatt leadhatjuk a rendelést. A vásárlás során csupán arra kell figyelni, hogy érdemes minőségi alkatrészekkel pótolni a régieket, hogy az új sokkal tovább bírja, kevesebb problémával találkozzunk a használat során. Továbbá a megelőzésre is fontos nagy hangsúlyt fektetni, mivel az elhanyagolt szelepszár szimering a katalizátor csökkent működéséhez és nagyobbo olajfogyasztáshoz fog vezetni.

A rendszeres ellenőrzés az alapja a karbantartásnak

Mivel egy átlagos motorban is rengeteg alkatrész található, ezért minden nagyobb utazás előtt és után erősen ajánlott ellenőrizni a jármű állapotát. Ha sokáig állt a garázsban, főleg így a tél végeztével és a jó idő beköszöntével, akkor szintén érdemes megejteni egy teljes “ráncfelvarrást”. Az elhasználódott, kopott, esetleg sérült alkatrészeket mindenképpen cseréljük le.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek