Te tudod mit jelent az asszertív kommunikáció?

iho   ·   2023.04.06. 12:00

Asszertív kommunikáció - de jó is lenne, ha mindenki élne ezzel a közlési móddal! Használatával ugyanis számos kellemetlenség, félreértés, sértődés, csalódás kiküszöbölhető lenne. De mit is jelent asszertívan kommunikálni? Mutatjuk!

Asszertív kommunikáció - minden jó kapcsolat alapja

Az asszertív kommunikáció során magabiztosan fejezed ki az álláspontodat, méghozzá olyan módon, hogy azzal tiszteletben tartod mind a mások véleményét, mind saját magadat. Az asszertivitás tanulható, méghozzá olyan kommunikáció tanfolyamon, amilyet a Gyémánthegy oktatóközpont is szervez. 

A másokkal való beszélgetés során az asszertivitás az a képesség, amikor tiszteletteljes módon fejezed ki a véleményedet és az érzéseidet. Nem riadsz vissza a beszédtől, és nem kényszerítesz senkit sem arra, hogy elfogadja a nézőpontodat. 

Az asszertív kommunikáció hatékony, mert:

  • Egyértelmű: nem használ bonyolult megfogalmazásokat, egyenesen kommunikál, közvetlenül fejezi ki a gondolatait és érzéseit 
  • Következetes: amit most mond, az tükrözi azt, aminek tegnap hangot adott
  • Udvarias: nem mond ítéletet, nem feltételez rossz szándékot, tiszteli a másik felet

Nem egyszerű, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy az érzelmek, indulatok bizony nagymértékben befolyásolhatják a verbális megnyilatkozásainkat. Viszont jó hír, hogy tanulható, elsajátítható. 

Nem mindegy, hogy agresszívan, passzívan vagy asszertívan kommunikálsz?

Az asszertivitás a kommunikációs stílusok palettáján a passzív és az agresszív közlési mód között helyezkedik el, mintegy áthidalva a köztük tátongó szakadékot.

  • Agresszív kommunikáció: ennek során a beszélő kizárólag a saját nézőpontjával és saját céljaival foglalkozik, arra koncentrálva, hogy azonnal elérje azokat. Nem számol azzal, hogy az ilyen viselkedéssel csak elidegeníti a körülötte lévőket, ami negatívan befolyásolja a saját sikereiket.
  • Passzív kommunikáció: a beszélő a saját nézőpontjának, érzéseinek vagy szükségleteinek nem ad hangot, hanem rutinszerűen alkalmazkodik másokhoz. 

Mi mindent tanulhatsz meg egy kommunikációs tanfolyamon?

A kommunikációs tanfolyamon gyakorlati példákon keresztül megtanulhatod, hogy mi a különbség az agresszív, passzív és asszertív közlési stílus között. Emellett elsajátítod:

  • Miként kell asszertívan reagálni olyan esetekben, amikor az érzelmeid akarják átvenni az irányítást.
  • Az aktuális tényekre hagyatkozva hogyan adj hangot a véleményednek úgy, hogy ne sértsd meg a másikat.
  • Miként használd a testbeszédet a beszélgetés során
  • Hogyan tanulj meg nemet mondani
  • Miként maradjon nyugodt a hangnem és egyenletes a hangszín

A megfelelő közlési mód használata alapvető ahhoz, hogy a személyes és szakmai kapcsolataid a lehető legjobban alakuljanak. Egy ilyen tanfolyam elvégzésével te is a kezedbe kapod azokat az eszközöket, amelyek a kommunikációs készségek fejlesztéséhez szükségesek.

Ismerd meg te is a legsikeresebb stratégiákat, és fordítsd az előnyödre! Tanuld meg az asszertív kommunikáció stratégiáját!

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek