Télikert: hogyan rendezzük be és hogyan gondozzuk

iho   ·   2023.01.31. 14:15
00_telikert

A télikert nagyon népszerű építészeti elem. Az elnevezés ugyanakkor kissé megtévesztő, nem csak télen szolgál majd, egész évben élvezni fogja a kellemes pillanatok eltöltését itt.

A ház melyik oldalára építi a télikertet?

Ha csak télikertet tervez, akkor alaposan gondolja át, hová építi. Természetesen csak akkor van igazi szabadsága, ha egy teljesen új családi ház építését tervezi, és A-tól Z-ig mindent átgondol.

Általában ajánlott a télikert délkeleti vagy délnyugati fekvése. Ennek köszönhetően a virágok elegendő fényt kapnak, télen megtakaríthatja a fűtést - a kert nagyrészt természetesen felmelegszik a napnak köszönhetően. Nyáron azonban készüljön fel arra, hogy a télikertet legalább a nap nagy részében árnyékolnia kell, különben szó szerint üvegházzá változik.

Ezzel szemben az északi fekvésű télikertnek általában nincs szüksége árnyékolásra nyáron, de télen jelentős fűtési igénye lehet. Egész évben gondot okozhat a túlzott páratartalom olyan helyeken, ahol egyáltalán nem törődik vele.

Fordítson kiemelt figyelmet a tervezésre, az anyagokra és a technológiákra!

A télikert kialakítása nagyon fontos az Ön számára már a tervezésnél. És amikor dizájnról beszélünk, nem csak a megjelenésre gondolunk. Arról van szó, hogyan fog működni az egész télikert, hogyan fogja használni. Először is tisztáznia kell, hogy valójában milyen célból épít télikertet. Főleg a teraszon lévő növények téliesítésére szolgál, melyek nem élnék túl a telet? Vagy éppen ellenkezőleg, több helyet szeretne a hosszú nyári estékre, és a télikert a kerti lugas vagy pavilon helyébe lép? Ezek alapvető kérdések, amelyeket meg kell tudni válaszolni.

Ezt követően át kell gondolni a télikert méretét és a szerkezet anyagát. Választhat műanyag, alumínium, fa vagy ezek közül az anyagok kombinációja közül. A szigetelés szintje, beleértve az üveget is, szintén szerepet játszik. Ügyeljen arra is, hogy a télikert tetejét bizonyos terhelésre kell kialakítani – ez különösen jelentős hóesés esetén.

Nemcsak növényekről van szó, bútorokra is szükség van

Ha csak virágokat helyezne el a télikertben, az tényleg inkább üvegház lenne az áttelelésre. A ház lakóinak azonban érdemes időt tölteni a télikertben. A kerti bútorokat leggyakrabban a télikertben helyezik el, de nem hiba a tisztán belső bútorokat sem helyezni ide. De ellen kell állniuk a tartósan megnövekedett páratartalomnak.

Válasszon egy tágas asztalt és annyi széket, hogy a télikertben elférjen az egész család, beleértve a látogatókat is.

A növények egész évben a télikertben lehetnek

A télikertben nyáron is lehet növényeket tartani, csak emlékezni kell a fent említett árnyékolásra, különben a növények levelei megéghetnek. Viszont néhány gyógy- vagy szobanövény egész évben boldogságot fog okozni.

(fotó: https://www.pexels.com/photo/green-leaf-plant-with-pots-3076897)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek