Utazás laptoppal egyszerűen

iho   ·   2023.04.26. 13:45
06_utazas_laptoppal

A laptop és az utazás. Legújabb cikkünkben bemutatjuk, hogy mire érdemes figyelni és milyen tényezőkre kell fokozott odafigyelést fordítani. Részletesen elmagyarázzuk, hogyan csomagoljuk be a laptopunkat, hogy elkerüljük a sérüléseket, továbbá azt is, hogyan védjük a tolvajoktól és az online bűnözőktől. Nem lehet teljesen kizárni a károkozás, a lopás vagy a kiberbűnözés kockázatát, de néhány egyszerű óvintézkedéssel csökkenthető a rizikó.

Utazás laptop társaságában

Ha eldöntöttük, hogy magunkkal visszük a laptopunkat, akkor következő lépésként gondolnunk kell arra, hogy hogyan védjük meg a sérüléstől és a lopástól. Ha még nincs laptopod az útra, akkor szerezz be egyet, például egy felújított, használt laptop is jó választás lehet. A laptop egy törékeny és értékes berendezés, ráadásul a rajta lévő érzékeny adatok ugyancsak értékesek lehetnek számunkra.

Szögezzük le, hogy természetesen nem lehet teljesen kizárni a károkozás vagy a lopás kockázatát, de néhány egyszerű óvintézkedés nagy segítségünkre lehet.

Hogyan védd meg a laptopodat az utazás során a sérülésektől

A laptopok törékeny készülékek. Érzékenyek a nedvességre, a szennyeződésre, az ütésekre és a rezgésekre. Nagy gondot kell fordítani így a laptop megfelelő becsomagolására is.

A nedvesség a belső alkatrészek korrodálódásához és későbbi meghibásodásához vezethet. Ez a probléma akkor ütheti fel a fejét, amikor nedves helyeken, például trópusi területeken utazunk. Nyilvánvaló, hogy az eső és a kiömlések is károsíthatják a laptopunkat. A víz és az elektronika sosem voltak túl jóban és ezt az adott közegben azonnal megérezzük. Tehát nem kérdés, hogy a laptop csomagolásánál is nagy gondot kell fordítani rá, hogy száraz maradjon még akkor is, ha nedves a levegő. Ideális esetben vízálló hátizsákban, zacskóban vagy tokban tárold a géped.

Por, szöszök, haj, homok szintén károsíthatják a laptopodat. Ezek a szennyeződések sajnos erősen akadályozzák a laptopod megfelelő hűtését. Végül a laptopod túlmelegedhet, ami károsíthatja az alkatrészeket és meghibásodást okozhat. Néha előfordul, hogy kénytelenek vagyunk használni a laptopunkat olyan helyen, ahol sajnos belekerülhet a por. A korábban említett túlmelegedés okozta problémát megelőzve javasoljuk, hogy használj sűrített levegőt a készülék tisztítására, ha olyan helyen dolgozol, ahol elkerülhetetlenül koszosodik a gép.

Haladjunk is tovább. A túlzott rezgések károsíthatják merevlemezét, ha a laptopod még HDD-vel van felszerelve. Érdemes tehát úgy csomagolni a laptopodat, hogy párnázva legyen, és védve legyen az ütésektől, valamint a rezgésektől.

Nem kérdés, hogy a laptopodat a legjobban minőségi laptop hátizsákban vagy tokban érdemes tárolni. Egy jó hátizsák bár drága, de cserébe megfelelő védelmet nyújt a készülék számára.

Hogyan védekezzünk a lopástól utazás közben?

Ha egy buszon vagy vonaton alszol, fontold meg, hogy a hátizsákod egyik szíját körbetekered az egyik bokád vagy csuklód köré. Ha valaki megpróbálja ellopni vagy kinyitni a táskádat, észre fogod venni és remélhetőleg felébredsz.

Amennyiben pedig szeretnél professzionálisabb lenni, érdemes hátizsákot zárható poggyász zárral ellátni. Néhány laptop hátizsáknak beépített zár megoldása is van.

Abban az esetben, ha hotelben vagy, mindig törekedj rá, hogy legyen a laptopod a széfbe zárva, ha nem tartózkodsz a helyiségben. Ezzel már önmagában sokat tehetsz azért, hogy biztonságosabban tárold a készüléket.

Amikor a laptopodon dolgozol nyilvános helyen, például egy kávézóban, könyvtárban vagy hotel közösségi helyiségében, fontold meg a laptop zár használatát, hogy a laptopodat az asztalhoz vagy a székhez rögzíthesd. Ez megakadályozza, hogy valaki elvigye a laptopodat, ha fel kell állnod, hogy rendelj egy italt vagy használd a mosdót.

Nem egy szokványos megoldás, de ettől függetlenül bejöhet. A bicikliknél is szokták alkalmazni, hogy mindenféle matricával díszítik az eszközt, hogy még véletlenül se tűnjön újnak. Ezt megteheted a laptop esetében is.

Összességében persze a legjobb módja annak, hogy biztonságban tartsd a laptopodat, az, ha anti-theft hátizsákban tárolod. Ezek hátizsákok kiegészítő beépített biztonsági funkciókat kínálnak, például egy vágásálló fém réteget. A vastag fém réteg pedig megakadályozza a tolvajokat abban, hogy átvágják a hátizsákot, hogy a laptopodhoz jussanak.

Hogyan őrizheted meg személyes adataid biztonságát utazás közben a kiberbűnözők ellen?
  • Használj VPN-t – A VPN anonimmá tesz, így az emberek nem láthatják, milyen weboldalakat látogatsz, vagy mit csinálsz online. Ez több szerveren keresztüli adatátvitellel érhető el, ami nehezebbé teszi a nyomkövetést.

  • Győződj meg arról, hogy minden jelszavad erős – Sokszor elmondjuk, de nem lehet elégszer. Használj hosszú jelszavakat, különösen a számítógép és az e-mail fiók esetében. Az email fiókod egyébként is kritikus pont, hiszen annak tudatában már minden máshoz is könnyedén hozzá tudnak férni a jelszó emlékeztető funkció használatával.
  • Használj jelszókezelőt – A jelszókezelők minden jelszavadat megjegyzik helyetted. Ez lehetővé teszi számodra, hogy hosszabb és erősebb jelszavakat használj az online fiókjaidhoz. A legtöbb jelszókezelőt szinte lehetetlen meghackelni.
  • Tartsd tisztán a számítógépedet – Töröld a személyes információkat a számítógépedről. Soha ne mentsd el a jelszavakat a böngészőben. Tudjuk, hogy nem kényelmes, de cserébe biztonságos megoldás.
  • Állíts be távoli törlést – A távoli törlés lehetővé teszi számodra, hogy törölhesd az adatokat a laptopodról, ha ellopják. Akár az egész operációs rendszert is távolról törölheted, amely használhatatlanná teszi a laptopot.
A laptopod biztonságos használata útközben

Amikor az repülőtéren, busz- vagy vonatállomáson vagy, mindig ügyelj a laptopodra. Az ilyen helyeken a lopás kockázata magasabb, mint máshol. Egy tolvaj könnyen eltulajdoníthatja a laptopodat, amíg nem figyelsz, felszállhat egy buszra vagy vonatra, és eltűnhet örökre.

Amikor átmész a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen, ki kell venned a laptopodat a tokból és be kell tenni egy tálcába az egyéb elektronikus eszközökkel, piperecikkekkel, cipőkkel együtt. Egy pillanatra se téveszd szem elől a laptopodat ezen idő alatt! Könnyen megtörténhet, hogy egy tolvaj ellopja, amíg éppen a cipődet húzod fel. Miután átestél a biztonsági ellenőrzésen, tedd vissza a laptopodat a hátizsákodba vagy tokodba.

További tippek
  • Készíts biztonsági másolatot az összes adatodról
    Abban az esetben, ha a laptopod elveszik, ellopják, vagy ne adj isten eltörik az adataid is oda vesznek vele. Az egyetlen mód ennek elkerülésére a megelőzés, ezért érdemes rendszeresen biztonsági mentéseket készíteni.
    Számos módja van a biztonsági mentésnek. Mentheted külső tárolókra, de felhőben is tárolhatod az adatokat.

  • Csomagold a laptopodat minőségi laptop hátizsákba
    Ahogy azt fentebb is említettük, egy minőségi laptop hátizsák megvédheti a laptopodat a károsodástól és a lopástól. A megfelelően párnázott belső megvédheti a laptopodat az ütődésektől és a rezgésektől. A vízálló anyag pedig megvédi a laptopodat a nedvességtől. Mindemellett pedig az antitolvaj hátizsákok számos hasznos funkciót hordoznak magukban, melyek meggátolják, hogy illetéktelenek kezébe kerüljön a készülék.
  • Vízálló hátizsák használata
    A legtöbb vízállónak hirdetett hátizsák valójában csak vízhatlan. Egy erős eső, vagy egy kiömlött folyadék simán át tud hatolni rajta egyenesen a laptopodhoz. Érdemes tehát a drágább valóban vízálló hátizsákot használni.

Érdemes utazni egy laptoppal?

Ha az utazás során nem feltétlenül szükséges a laptopod a munkádhoz, akkor valószínűleg jobb otthon hagyni. Ha kevesebb mint 1 hónapot utazol, akkor csak a telefonod használd. Azok számára, akik 1-3 hónapot utaznak, érdemesebb egy tabletet vagy Chromebookot vinni egy teljes méretű laptop helyett. Abban az esetben, ha mégis szeretnéd a laptopot magad mellett tartani az utazás során is, érdemes gondoskodni a megfelelő óvintézkedésekről.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek